Nieuws

"Belangrijk om vertrouwen op te bouwen en mensen te bemoedigen”

Geplaatst op 10 december 2019 om 12:47

Als iemand de diagnose van de ziekte van Alzheimer krijgt, komt er veel op diegene en diens naasten af. Je zit met allerlei vragen en gaandeweg de ziekte komen er weer nieuwe vragen die te maken hebben met hoe de ziekte zich ontwikkelt. Een casemanager dementie is er voor al die vragen. Lydia Bos is casemanager dementie bij IJsselheem, ze geeft advies, informatie en ondersteuning. Dat doet ze sinds ongeveer drie jaar ook bij Alex en Bets Covers.

Ook aan jezelf denken
“In mijn werk vind ik het belangrijk om vertrouwen op te bouwen en mensen te bemoedigen,” vertelt Lydia. “Bij Alex en Bets kom ik maandelijks over de vloer. We bespreken hoe het gaat en of ze het beide nog aankunnen. Wat heeft Bets nodig die Alzheimer heeft, maar zeker ook ‘wat heeft Alex nodig’. Hij is erg zorgzaam, maar hij moet ook aan zichzelf denken. Daarom let ik ook op hem.” Bets vertrouwt Lydia toe: “Ik vind het heel fijn dat je dat doet!”

Meedenken
Lydia heeft contact met alle betrokkenen bij de zorg, zoals de thuiszorg en de zorgboerderij, maar ook met de mantelzorgers zoals de kinderen. “Met hen organiseer ik af en toe een gesprek. Dan vraag ik hoe het gaat en wat zij ervaren.” Met collega’s van IJsselheem vindt Lydia het ook fijn om te sparren, zoals met de ergotherapeut. “Zij kijkt mee met mij. Wat kunnen we doen om frustratiemomenten voor Bets zoveel mogelijk te voorkomen? Bets heeft als gevolg van haar dementie last om voorwerpen te herkennen en er handelingen aan te koppelen. En ze is er zich bewust van dat ze het niet weet. Dat kan wel eens frustrerend zijn. De ergotherapeute komt dan bijvoorbeeld met een idee om vanuit een diep bord te eten in plaats van een plat bord.” Ook heeft Lydia contact met de huisarts en betrekt zij de specialist ouderengeneeskunde erbij als dat nodig is. “Bets kan nog wel eens verdrietig zijn, we kijken dan samen wat je daaraan kan doen, voordat medicatie aan de orde is.”

Zorgboerderij
Bets wilde liever niet naar de dagbesteding, ze voelt zich niet zo thuis bij de mensen daar. “Daarom heb ik hen de tip van de zorgboerderij gegeven en ben zelf ook meegegaan om te kijken. Ze vindt het er erg fijn gelukkig.” Bets beaamt dat: “Ik heb er zo’n plezier, het is een fijne groep. Iedereen is anders dan anders en het gaat er makkelijk aan toe.” Alex vult aan: “Als je op vrijdag terugkomt, trek je andere kleren aan, want je ruikt dan helemaal naar ‘boer’.”