Doorwerken na je pensioenleeftijd. Antje en Jenny delen hun ervaring.

Jenny Boersema – Holtland en Antje Kraai – van de Beek zijn beide 67 jaar. Ze hebben de pensioenleeftijd bereikt en zouden nu van hun vrije dag kunnen gaan genieten. Maar eigenlijk waren ze het werk als Verzorgende Zorg en Welzijn in Maarlenhof nog helemaal niet zat. Waarom stoppen als je nog wel door wil? Zeker in deze tijd van schaarste.

Nog wel zin

Jenny kwam 11 jaar geleden bij Maarlenhof werken. Het huidige gebouw van Maarlenhof was toen net af en er werden veel nieuwe krachten gevraagd. Antje was hiervoor al werkzaam bij het verzorgingstehuis in IJsselmuiden. Zij werd eigenlijk bij toeval gevraagd door een oud-collega. Antje en Jenny hebben dus niet hun gehele loopbaan bij Maarlenhof gespendeerd. Ze geven aan dit ook wel een reden kan zijn waarom zij nog wel even door willen. “Misschien dat als je al een lange tijd in de zorg heb gewerkt, je sneller stopt. Dat kan ik niet zeggen: ik werk er nu 11 jaar en ik heb nog wel zin.” Aldus Jenny.

Vorig jaar (2021) december liep Antje haar contract af. Ze had nog best wel een aantal vakantiedagen dus ze was al iets eerder gestopt. In eerste instantie dacht ze toen ook dat ze Maarlenhof ging verlaten. Maar na een treurige ervaring in deze ‘vakantietijd’ viel ze best wel in een gat. “Ik miste het werk ontzettend: de collega’s en de bewoners.” Antje herinnerde zich dat een jaar daarvoor Ineke Dopmeijer, van het flexbureau eens had gezegd: ”Als je na je pensioen nog door wil werken, dan kom je maar hoor!

Eindgesprek

Jenny miste eigenlijk een eindgesprek toen zij richting haar pensioenleeftijd ging. “Bij IJsselheem gaan veel mensen er vanuit dat je stopt. Er is geen gesprek waarbij aangegeven wordt dat er mogelijkheden zijn om op 0-uren basis door te kunnen werken na je pensioenleeftijd. Omdat dit zo vanuit ons zelf moest komen, dacht ik er voorheen ook niet over na om nog door te gaan.” Beide dames zijn van mening dat dit best een tip voor IJsselheem kan zijn. Ga in gesprek met werknemers die tegen de pensioenleeftijd aanlopen en bied ze de mogelijkheden aan. Langs deze weg zijn medewerkers er van op de hoogte. Wat ze er dan mee doen, is aan hen.

Luxe positie

Met de gedachte dat Jenny en Antje nog wel iets wilden betekenen voor Maarlenhof, zijn ze samen naar de regisseur van de locatie in IJsselmuiden, Linda Meijer gestapt. Zij was meteen mega enthousiast. Samen hebben ze de mogelijkheden bekeken. De dames hebben geen terugkom-momenten en geen verantwoordelijkheid voor een cliënt waar je contactverzorgende van bent. Antje en Jenny vinden dat ze daardoor in een luxepositie zitten. “En tuurlijk: als er nood is, ben je heus wel bereid een extra dienst te werken.” Aldus beide dames.

Antje en Jenny merken aan de bewoners dat ze het fijn vinden een bekend gezicht op de afdeling te zien. Vanuit hun omgeving verschillen de reacties. Sommigen vinden het leuk, sommigen begrijpen het minder.

Hoe lang nog?

Op de vraag: ‘hebben jullie een idee hoe lang jullie nog dit willen blijven doen?’ Beginnen de dames te lachen. Antje zegt: “we hebben wel gezegd als we 70 zijn, dan stoppen we.” Daarop reageert Jenny: “We voelen ons nu nog fit, maar krijg je als je ouder wordt toch klachten, dan houdt op het natuurlijk.

Deel deze pagina