IJsselheem en Hanzeheerd op weg naar rookvrij

Geplaatst op 01 oktober 2021

IJsselheem en Hanzeheerd op weg naar rookvrij

De locaties van IJsselheem en Hanzeheerd* zijn vanaf 1 januari 2022 rookvrij voor medewerkers, vrijwilligers en bezoekers. De zorgorganisaties sluiten daarmee aan bij het Nationaal Preventie Akkoord van de overheid en bij de maatschappelijke beweging naar een rookvrije generatie.

IJsselheem en Hanzeheerd vinden het belangrijk dat iedereen gezond kan werken en leven op de vijftien woonzorglocaties (het revalidatiecentrum van IJsselheem in ziekenhuis Isala is al rookvrij). Vanaf 1 januari 2022 mogen medewerkers, vrijwilligers en bezoekers daarom niet meer roken in de gebouwen en op de terreinen. Bewoners van de locaties kunnen eventueel (blijven) roken op hun eigen kamer of appartement, op hun balkon, of buiten.

Een gezonde werk- en leefomgeving
Karin Leferink, Raad van Bestuur van IJsselheem en Hanzeheerd: “Cliënten wonen bij ons. Dat maakt dat een rookvrij beleid op onze locaties voor hen genuanceerder ligt. Belangrijkste uitgangspunten van ons beleid zijn dat bewoners van locaties de ruimte en gelegenheid hebben om te roken, maar dat er tegelijkertijd een gezonde leef- en werkomgeving wordt gegarandeerd voor andere cliënten, vrijwilligers, medewerkers en bezoek. We zijn hierover goed in gesprek met onze (Centrale) Cliëntenraad en Ondernemingsraad, maar bijvoorbeeld ook met een klankbordgroep binnen onze organisatie.”

Een tijdige stap
De ambitie in het Nationaal Preventieakkoord is een rookvrije zorg in 2030. Met de invoering van het beleid op 1 januari 2022, is de stap naar rookvrij bij IJsselheem en Hanzeheerd op tijd gemaakt. Karin: “IJsselheem en Hanzeheerd hebben vaker laten zien dat zij verantwoordelijkheid nemen voordat er sprake is van wettelijke kaders. Dat deden we ook ten tijde van de coronamaatregelen. Veiligheid, preventie en gezond verstand staat bij ons altijd voorop. Zo zijn we met mondneusmaskers begonnen te werken voordat het een landelijke richtlijn werd. Dat is nu niet anders. Waarom wachten tot de aanwijzing er formeel ligt, terwijl zovelen ons al zijn voorgegaan? Ziekenhuizen, scholen, gemeentehuizen, horeca zijn allemaal rookvrij. Ik spreek jongeren die het raar vinden dat je op terreinen van verpleeghuizen nog mag roken. Kortom, we pakken het nu al aan. Het gaat erom dat we met elkaar onderweg zijn naar een rookvrije generatie.”

Ondersteuning voor medewerkers
Karin laat tot slot weten dat de invoering van het rookvrij beleid geen oproep is aan medewerkers om te stoppen met roken. “Maar we weten dat een deel van de medewerkers wel die wens heeft, en dat sommigen daarin ondersteund willen worden. Die ondersteuning bieden we uiteraard, bijvoorbeeld met nicotinepleisters of uitleg over de rookpoli van Isala. Ook brengen we deze maand Stoptober onder de aandacht met filmpjes, posters en flyers. Zo volgen we één van onze medewerkers die meedoet aan de landelijke stoppoging. Stoppen is niet makkelijk, we hopen het zo met elkaar een stukje makkelijker te maken.”

* Hanzeheerd is onderdeel van de St. IJsselheem Holding.

Deel deze pagina