Nieuws

'Wij zoeken een nieuwe Rembrandt'

Geplaatst op 03 mei 2018 om 16:39 | Nieuwe Haven

Het is woensdagochtend. In woon-, zorg- en dienstencentrum Nieuwe Haven van IJsselheem in de Kamperpoort in Zwolle is het een gezellige drukte tijdens de wekelijkse schilder- en creatieve activiteit. Mevrouw Van Breukelen (87) en meneer Jansen* (92) werken onder begeleiding van vrijwilliger Henk Kisjes aan hun eigen kunstwerk. Henk is vandaag voor het laatst en dus zoeken mevrouw Van Breukelen en meneer Jansen een nieuwe vrijwilliger.

Mevrouw Van Breukelen (87)
Mevrouw Van Breukelen (87)

Van betekenis zijn

“We kunnen je niet missen hoor”, zegt mevrouw Van Breukelen. Henk betekent veel voor haar. Het overlijden van haar man heeft ze kunnen verwerken door creatief bezig te zijn. Henk hielp haar hierbij. Bij elk schilderij komt iets van haar man terug: een vogel, een plant, iets wat voor hem van betekenis was. Ze vertelt over de oorlog en haar vijf kinderen. Dat ze in die tijd heeft geleerd om van niets iets te maken. Ze laat haar nieuwste creatie zien met dingen van vroeger: klavertjes uit haar oude tuin, oude cd’s en knopen en een plantje als herinnering aan haar man. “Ik kan nu de dingen doen die altijd in mijn gedachten hebben gezeten. Maar ik ben geen kunstenaar. Ik kan niet schilderen.” Henk herinnert haar aan een mooi schilderij dat ze heeft gemaakt. “O ja, van een landschap met gekleurde windmolens in de zee, want dat is de toekomst. En drones. Van de nieuwe wereld.”

Leraar en verlengstuk

Meneer Jansen (echte naam bij redactie bekend) werkt ondertussen aan een nieuw schilderij. “Schilderen is mijn liefhebberij. Ik ben een bezigheidsmens. Mijn handen moeten kunnen bewegen.” Meneer Jansen schildert kunstwerken na en probeert de kleuren zo goed mogelijk te benaderen. “Zo leer ik van de kunstenaar die het heeft gemaakt. Ik leer ook van Henk. Hij is mijn leraar en verlengstuk. Hij zorgt voor de materialen en met hem kies ik de voorbeelden uit. Als ik wat wil weten over het vermengen van kleuren, dan roep ik hem erbij. Dan zeg ik: Rembrandt, kom eens even erbij.” Nu Henk weggaat is meneer Jansen op zoek naar een nieuwe Rembrandt. “Iemand die kennis heeft om me wijzer te maken. Waar je wat van kunt leren. Waar je een praatje mee kunt maken. In mijn eigen atelier schilder ik ook, hier kom ik ook voor de gezelligheid.”

Vrijwilligerswerk waar je wijzer van wordt

Henk heeft een baan gevonden in het verlengde van het vrijwilligerswerk dat hij hier doet. Maar hij gaat het hier missen: “Het werk is leerzaam en liefdevol. Elke dag is anders. Ik heb hier vriendschappen opgedaan. Dat is onbetaalbaar. Ook het team van vrijwilligers is geweldig. Het is altijd gezellig en iedereen is oprecht belangstellend. Als je nog geen mensenmens bent, dan word je er hier wel een.” Henk vertelt wat hij als vrijwilliger terug krijgt: “Alles, je krijgt er alles voor terug. Ik ben tussen de mensen die van mij houden en waar ik van houd. Het is belangrijk om te begrijpen wat iemand wil. Er komt hier veel los. De mensen zijn vooruitstrevend en het is hier altijd levendig. Ik krijg er veel energie van. We hebben veel humor samen en je kunt hier jezelf zijn. Door te helpen word je zelf ook wijzer, daar kom je verder mee.”

Bent u de nieuwe Rembrandt? Vrijwilliger gezocht!
Wij zoeken een nieuwe vrijwilliger voor de schilder- en creatieve activiteit in Nieuwe Haven. Een enthousiast persoon met interesse in schilderen en creatieve activiteiten die mooie en zinvolle momenten wil toevoegen aan het leven van onze cliënten. Het liefst iedere woensdagochtend tussen 9.30 uur en 11.30 uur (in overleg ook andere mogelijkheden bespreekbaar en minder vaak). U hoeft geen opleiding of de status van Rembrandt te hebben. Plezier  en contact met volwassenen staat voorop. Meer informatie bij Hermien Mulder, vrijwilligerscoördinator IJsselheem.
038-4263700