Nieuws

Theodorakapel open na grootschalige renovatie

Geplaatst op 17 juni 2019 om 15:30

'Parel van Zwolle' nu plek van bezinning, cultuur en ontmoeting.

Op vrijdagmiddag 14 juni is de Theodorakapel officieel geopend na een grootschalige renovatie. De kapel is op prachtige wijze in oude stijl hersteld en een unieke plek voor bezinning, cultuur en ontmoeting in Zwolle. De openingshandeling werd verricht door Karin Leferink (bestuurder IJsselheem), Ed Anker (wethouder gemeente Zwolle) en mevrouw Bakker- De Boer, bewoner van Nieuwe Haven. 

Van verborgen naar zichtbare parel

Sinds begin vorige eeuw ligt de Theodorakapel bescheiden verscholen op het terrein van woonzorgcentrum Nieuwe Haven van IJsselheem. Door omwonenden ook wel ‘de verborgen parel in het hart van Zwolle’ genoemd. Door de renovatie is de Theodorakapel een gemeentelijk monument geworden en nu letterlijk en figuurlijk zichtbaar voor de inwoners van Zwolle. De Theodorakapel is eigendom van Woonzorgconcern IJsselheem.

Karin Leferink, Raad van Bestuur IJsselheem: “Met hulp van de Stichting Vrienden van de Theodorakapel, gemeente Zwolle, Provincie Overijssel, vele betrokken Zwollenaren, R.K. stichtingen en vaste leveranciers van IJsselheem is het gelukt om de kapel in oude luister te herstellen. De kapel biedt ruimte voor bijzondere initiatieven waarmee we willen bijdragen aan het maatschappelijk welzijn voor Zwolle. Een aanwinst voor de bewoners van Nieuwe Haven, de woningen er omheen en de rest van de stad.”

Wethouder Ed Anker verrast de aanwezigen tijdens de opening met de eervolle vermelding van de Theodorakapel inzake de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen.

Voor de openingshandeling, het doorknippen van een lint, voegt mevrouw Bakker-de Boer, bewoner van Nieuwe Haven, zich bij Karin Leferink en Ed Anker. Daarna brengen de genodigden een brandend kaarsje, het licht, naar binnen.

Martijn Sweitser, adjunct-directeur van deltaWonen, schenkt de Theodorakapel ter ere van de opening, een kunstwerk dat de vrije wereld, bescherming en veiligheid symboliseert en een boom voor in de tuin van de kapel.

De Theodorakapel is te huur voor (kleinschalige) activiteiten op het gebied van bezinning, cultuur en ontmoeting. Denk aan lezingen, exposities, bedrijfspresentaties, workshops en concerten. Ook een uitvaart, jubileum of huwelijk behoren tot de mogelijkheden. Meer informatie op www.theodorakapel.nl

Het interieur van de gerenoveerde Theodorakapel