Geplaatst op 03 december 2024

Samen sterker: Hoe loslaten van bezoektijden bijdraagt aan toekomstbestendige zorg

De recente beslissing om de bezoektijden op afdeling V2.6 in Isala los te laten, laat zien hoe we inspelen op de zorg van morgen. Het is een stap die niet alleen cliënten ondersteunt in hun herstel, maar ook hun netwerken sterker maakt. Maar wat betekent deze verandering precies, en waarom is dit zo belangrijk?

De kracht van netwerken in revalidatie 

Jacolien Eenkhoorn, regieverpleegkundige op de revalidatieafdeling, vertelt enthousiast: "Voorheen waren er vaste bezoektijden, maar dat bracht beperkingen met zich mee. Het netwerk had vaak moeite om binnen deze kaders actief betrokken te zijn bij het revalidatieproces. Nu hebben we de tijden losgelaten, zodat cliënten samen met hun netwerk revalideren." 

Het uitgangspunt? De betrokkenheid en inzet van naasten en het netwerk draagt bij aan het behalen van revalidatiedoelen. Bovendien krijgt het netwerk zo de kans om alvast vertrouwd te raken met zorgtaken die thuis nodig zijn. 

Zelf en samen redzaam 

In de visie van IJsselheem, zoals beschreven in Onze Blik op 2030, draait het om samen- en zelfredzaamheid. Dit betekent dat we cliënten en hun netwerken actief ondersteunen in het nemen van regie over hun zorg. Niet alleen omdat het nodig is, maar omdat het bijdraagt aan welzijn en zelfstandigheid. Jacolien verwoordt het treffend: "Ons doel is niet om cliënten als een ‘afgerond geheel’ te beschouwen, maar hen samen met hun netwerk voor te bereiden op wat er komt." Immers, de zorg stopt vaak niet na de revalidatiefase. 

Samen genieten met aandacht voor zorg 

Cliënten zijn blij dat ze nu vaker hun naasten kunnen ontvangen. Om de rust en zorgmomenten te waarborgen, vragen we bezoek rekening te houden met de planning van de cliënt. Behandelingen en eet- en drinkmomenten gaan hierbij voor op het bezoek. De eetmomenten zijn van 8.00 tot 10.00 uur, 12.00 tot 13.00 uur en van 17.00 tot 18.00 uur. Zo zorgen we samen voor een fijne en duidelijke planning. 

Vooruitblik op 2030 

De keuze om bezoektijden los te laten sluit naadloos aan bij de koers die IJsselheem met Blik op 2030 heeft uitgezet. Door in te zetten op samenwerking tussen professionals, cliënten en hun netwerken, willen we de zorg toekomstbestendig maken. Het versterken van sociale netwerken is daarbij essentieel en biedt een antwoord op de uitdagingen van vergrijzing en de toenemende zorgbehoefte. Zoals Jacolien zegt: "Het is prachtig om te zien hoe de betrokkenheid van naasten niet alleen het herstel versnelt, maar ook nieuwe energie geeft aan zowel cliënten als hun netwerk." 

Deel deze pagina

Meer nieuws: