Nieuws

Uitdaging voor de bovenkamer van senioren, de Wynekesgroep

Geplaatst op 16 juli 2015 om 00:00

Senioren die graag uitgedaagd willen worden en geestelijk zo lang mogelijk actief blijven worden op hun wenken bediend: de Wynekes groep *). Samen nadenken, discussie voeren, kunst en cultuur beleven. Het kan elke woensdagochtend in de Nieuwe Haven in Zwolle.

Uitstapjes & discussies

Een groep mensen die samen lezingen of uitstapjes organiseert of discussies voert. De onderwerpen die centraal staan, bepalen de deelnemers zelf. Dat kan gaan over wat er speelt in de maatschappij, filosofie, literatuur, persoonlijke ontwikkeling, sociologie, politicologie, psychologie.
De Wynekes groep is gestart op woensdag 15 juli en komt elke woensdagochtend van 9.30-12.30 uur bij elkaar in woonzorgcentrum Nieuwe Haven aan de Burg Vos de Waelstraat 1 in Zwolle.
 

 

Voor wie?

Wie graag met een groep in gesprek gaat, op de hoogte wil blijven van ontwikkelingen en geestelijk uitdagingen zoekt, is van harte welkom deel te nemen aan de Wynekes groep. Deelnemers bepalen zelf de onderwerpen die centraal staan en stellen zo met elkaar het gewenste programma samen. Wie dat wil kan gebruik maken van de faciliteiten van Nieuwe Haven. Zo wordt elke dag een keuzemenu geserveerd in het restaurant.

Deelname aan de Wynekesgroep kost 12,50 euro per keer. Met een indicatie kunnen de kosten worden vergoed of via een PGB. Zonder indicatie kunnen mensen op eigen kosten deelnemen. Aanmelden via (038) 4263731.

Interesses aanwakkeren

Het initiatief is genomen door zorgkundige Karin Vizzini en specialist ouderengeneeskunde Gwendolen Lantinga van IJsselheem. Vizzini legt uit: “Mijn collega’s en ik merkten de behoefte bij sommige ouderen naar méér uitdaging ‘voor de bovenkamer’ dan bij de gebruikelijke activiteiten voor ouderen. Ontspanning en tegelijkertijd geestelijk uitdaging. In de Wynekes groep willen we dat bereiken door interesses aan te wakkeren en te delen. Bijvoorbeeld in de vorm van colleges, excursies, gespreksgroep, workshops en projecten. Gezamenlijke interesse van de deelnemers is de leidraad. Er is vaste ondersteuning door een IJsselheem-medewerker op de groep en er kunnen wisselend gastsprekers worden geregeld. Inmiddels hebben zich zes mensen aangemeld voor de Wynekes groep, maar er kunnen méér mensen bij.”

Wie was Wynekes?

De naam van de Wynekes groep is afgeleid van Jan Anton Alfred Wynekes. Hij is het voorbeeld voor iedereen die op latere leeftijd alsnog een carrièreswitch wil maken of voor wie zich nooit te oud voelt om te leren. Hij was opgeleid als militair op KMA in Breda en vocht mee in de Tweede Wereldoorlog. In die tijd koos hij ook voor medische opleiding, maar kwam er niet toe deze af te maken. Op 49-jarige leeftijd vervolgde hij zijn medische studie om zes jaar later cum laude af te studeren. Hij was jaren directeur van verpleeghuis Weezenlanden in Zwolle. Zijn belevenissen zijn in 2011 door Rik Sentrop beschreven in 'Officier van Oranje'.

vrijdag, 13 maart 2020

Update coronavirus

Lees bericht