Historie van IJsselheem

Woonzorgconcern IJsselheem bestaat officieel sinds 1 juli 1997. Vier ouderenzorgorganisaties in Kampen bundelden hun krachten en gingen verder onder deze naam. De oorsprong van IJsselheem ligt al in de 13e eeuw. In die tijd is waarschijnlijk het Heilige Geestgasthuis gesticht, dat later opging in het Sint geertruidsgasthuis. In 1897 werden deze gasthuizen verenigd met het Sint Catharinagasthuis onder de naam Verenigde Gasthuizen. Deze organisatie die zich inzette voor goede ouderenzorg is de voorloper van het huidige IJsselheem.

IJsselheem

De Verenigde Gasthuizen stonden aan de basis van verpleeg- en revalidatiecentrum Myosotis en Woon-, zorg- en dienstencentrum Margaretha. In 1997 gingen zij een samenwerkingsverband aan met De Amandelboom en De Vijverhof en werd de Stichting Woonzorgconcern IJsselheem opgericht.

Het hebben en het aanbieden van een kwalitatieve hoge en goed gedifferentieerde ouderenzorg in de regio Kampen was in 1997 één van de uitgangspunten voor de samenwerking van De Vijverhof, De Amandelboom en De Verenigde Gasthuizen (Myosotis en Margaretha). De nieuwe te vormen organisatie zou een stimulerend effect op het beleid voor ouderenzorg in Kampen moeten hebben. Op 1 juli 2004 werden ook de locaties in IJsselmuiden, Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis onderdeel van IJsselheem.

In 2008 breidde IJsselheem haar verzorgingsgebied uit. De toenmalige locaties van Isala Ouderenzorg, Nieuwe Haven, Weezenlanden, Werkeren en de stadswoningen kwamen erbij.

 

Locaties

IJsselheem biedt nu verschillende vormen van zorg en dienstverlening vanuit veertien locaties in de gemeenten Kampen, Zwartewaterland en Zwolle.

In Kampen

Myosotis
De Amandelboom
De Vijverhof
Margaretha
Maarlenhof

In Zwolle

Nieuwe Haven
Werkeren
Anna Heerkens
Theodora Vos de Wael
Wilhelmina van Sonsbeeck
Revalidatiecentrum IJsselheem

In Zwartewaterland

De Schans
De Hazelaar
De Meente

Revalidatie

Wanneer u na een ziekenhuisopname niet direct naar huis terug kunt keren, is IJsselheem de plek om te revalideren. Dat kan zowel in Zwolle als in Kampen.
In Zwolle is ons revalidatiecentrum gevestigd in de Isala Klinieken. Zo kunt u na een ziekenhuisopname onder hetzelfde dak terecht om te revalideren. Revalidatiecentrum IJsselheem zit in Zwolle in het ziekenhuis Isala. In Kampen kunnen cliënten revalideren binnen de locatie Myosotis op de afdeling Nieuwe Markt.

Hoofdlocatie

In de locatie Myosotis in Kampen zitten de centrale diensten van IJsselheem.

Verenigde Gasthuizen betrokken via Stichting Vermogensbeheer
De regenten van De Verenigde Gasthuizen hebben nog steeds een rol binnen IJsselheem. Zij vormen nu de Stichting Vermogensbeheer. Deze stichting stimuleert bijvoorbeeld kwaliteitsinnovaties binnen de organisatie met de financiering van de kwaliteitsprijs. Daarnaast zorgt de stichting voor een aangename aankleding met kunst op de verschillende locaties. Bovendien worden sommige projecten mogelijk gemaakt dankzij investeringen van de Stichting Vermogensbeheer.
Zie ook historie