Wat is revalideren?

Op de revalidatieafdeling staat elke dag in het teken van uw herstel en uw individuele revalidatie. Dat wordt genoemd: ‘alles is uw revalidatie’. De balans tussen inspannen en ontspannen is belangrijk om goed te kunnen herstellen. U bekijkt samen met het behandelteam wat voor u een optimale dagindeling is om te werken aan uw revalidatie. Therapieën hebben hierin een belangrijke rol, maar net zo belangrijk zijn de dagelijkse activiteiten die u weer zelfstandig gaat oppakken.

Alles is revalidatie

U gaat vanuit het ziekenhuis naar het Revalidatiecentrum IJsselheem in Isala of in Myosotis. Hier maakt u kennis met de verpleegkundige, de specialist ouderengeneeskunde (arts) en de therapeuten die u gaan begeleiden.

Het behandelteam van IJsselheem ondersteunt u bij uw revalidatie. Alle behandelaars zijn gespecialiseerd in het revalideren van mensen met enkelvoudige en meervoudige gezondheidsproblemen.

De verpleegkundige en de verzorgende spelen een belangrijke rol in uw revalidatie en herstel. Zij ondersteunen u hierbij. U oefent met hun ondersteuning datgene wat met u en de therapeut is afgesproken. Bijvoorbeeld door u te begeleiden in het lopen naar het Grand Café of bij het wassen. Alles wat u oefent of traint en ook de wijze waarop u wordt ondersteund, draagt bij aan uw herstel. Zo krijgt het begrip ‘alles is uw revalidatie’ vorm. De arts is actief betrokken, begeleidt uw revalidatie-proces en houdt uw medische conditie in de gaten.

Zorgpaden

Gedurende de behandeling volgt u verschillende, op elkaar afgestemde therapieën. Dit kunnen zowel individuele- als groepstherapieën zijn.

Er zijn voor diverse aandoeningen zorgpaden ontwikkeld op initiatief van IJsselheem samen met zorgaanbieders uit de regio. Deze sluiten aan bij de behandelingen van het ziekenhuis.

Zo zijn er onder andere zorgpaden voor revalidanten die herstellen na een:

  • beroerte (CVA)
  • operatie aan gewrichten, bijvoorbeeld heup of knie
  • amputatie
  • chronische luchtwegaandoeningen (COPD)
  • hart- of vaatziekte
  • oncologische aandoening
  • infectieziekte
  • een van bovenstaande aandoeningen in combinatie met een periode van verwardheid (delier of dementie)

Door de intensieve samenwerking tussen de specialist ouderengeneeskunde van IJsselheem en de medisch specialisten van Isala ontvangt u zorg op maat die het beste past bij u en uw situatie.

Kortom, wij zijn dé specialist op het gebied van revalideren voor ouderen.