Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor een aantal chronische aandoeningen aan de luchtwegen, zoals bronchitis en longemfyseem. Hierbij zijn de kleine vertakkingen van de luchtwegen blijvend beschadigd geraakt door voortdurende ontstekingen. 

Mensen met COPD hebben het gevoel weinig lucht te krijgen. Er ontstaat kortademigheid door benauwdheid. Elke ademhaling is te horen. 
Door het ademtekort kunnen er maar weinig woorden na elkaar gezegd worden. Het spreken is moeilijker te verstaan door het vaak hoorbaar en soms op onlogische momenten inademen. Door de manier van ademhalen worden de stembanden overbelast en kan heesheid ontstaan. Langer spreken is vermoeiend.

Soms is er ook sprake van overmatige slijmproductie en chronische hoest.

Behandeling COPD

De behandeling van COPD is gericht op het omgaan met uw eigen optimale longinhoud. U leert uw adem beter te verdelen en het ontspannen gebruiken van uw adem- en stemkoppeling. Zo weet u wat u kunt doen bij benauwdheid waardoor een aanval niet onnodig wordt verlengd.
Daarnaast vergroten wij de spierkracht van de ademhalingsspieren door middel van oefeningen. Hierdoor krijgt u meer hoestkracht en minder moeite met spreken. Dit effect wordt versterkt door het doen van stem-, houding-, ontspannings-, en ademoefeningen.

Ook kunnen wij u helpen bij het verminderen van en omgaan met chronisch hoesten en reflux. Bij gevorderde COPD komen slikproblemen steeds vaker voor. Door middel van onderzoek, behandeling, begeleiding en advies verminderen wij de problemen bij het eten en drinken.

Voor een optimale behandeling van COPD is afstemming met de fysiotherapeut, longverpleegkundige en longarts nodig.