Spierziekten zoals ALS en MS

Bij spierziekten en ziekten aan het zenuwstelsel (neurodegeneratieve aandoeningen) bestaan er toenemende problemen in het zenuwstelsel. Vaak veroorzaakt door spierzwakte en vermoeidheid. Het verloop en de snelheid waarmee klachten toenemen bij de verschillende aandoeningen is steeds anders. 

Amyotorfische laterale sclerose (ALS)
ALS is een spierziekte die in de hersenen en het ruggenmerg ontstaat. Bij ALS sterven de motorische zenuwcellen langzaam af, waardoor er geen signalen meer worden afgegeven van de hersenen naar de spieren. Spieren in het hele lichaam worden minder krachtig en verlammen uiteindelijk vaak. De tijd tussen de eerste verschijnselen en het uiteindelijk verlammen van de spieren verschilt per persoon.

Multiple Sclerose (MS)
MS is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel, waarbij verhardingen ontstaan in het aangetaste weefsel. De ziekte veroorzaakt uiteenlopende klachten en elk ziektebeeld is weer anders. Goede en slechte periodes wisselen elkaar vaak af. 

Behandeling spierziekten

Onze behandeling richt zich met name op communicatie- en kauw- en slikproblemen die ontstaan door deze spierziekten. Door middel van de inzet van compensatiestrategieën streven wij ernaar de verstaanbaarheid zo optimaal mogelijk te houden. Waar nodig kunnen we ook een communicatiemiddel inzetten.

Bij kauw- en slikproblemen bekijken wij  wat er mis gaat tijdens het slikken en kauwen en stellen daar vervolgens de behandeling op af. Vaak is het ook nodig om de omgeving te adviseren.