Een paar uurtjes is al fantastisch!

Een paar uurtjes is al fantastisch!

Albert Theunis (83)

Vrijwilligers zijn voor IJsselheem van groot belang. Nog belangrijker zijn ze voor de mensen die er wonen en leven. Albert Theunis (83) is blind en een beetje doof. Hij vindt het fijn dat er vrijwilligers zijn. “Ik vind het leuk om boodschappen te doen of naar de markt te gaan. Of in een winkel cd’s te beluisteren. Van lekker in het zonnetje zitten of te worden voorgelezen, kan ik ook erg genieten. Als een vrijwilliger één keer per week komt, dan is het voor mij al genoeg. Een paar uurtjes is al fantastisch! Het moet voor de vrijwilliger geen belasting worden.” Vrijwilliger Sergio Pivetti (77) komt regelmatig bij de heer Theunis langs.

ALTIJD POSITIEF
“Een verrassing was een keer dat Sergio had geregeld dat er een zanger op mijn kamer kwam. Daar genoot ik zo ontzettend van!” De heer Theunis is altijd positief. “Als ik ’s ochtends wakker word dan denk ik ‘wat gaan we vandaag voor leuke dingen doen?’ Optimistisch ben ik, ik houd er plezier in. Ik vind het zelfs leuk om naar de tandarts te gaan!” De heer Pivetti: “De heer Theunis laat mij waarderen wat ik heb. Hij moppert nooit.”

Leven als een koek
Laatst zei ik tegen mijn huisarts: “Het leven is als een koek. Hoe jonger je bent, hoe grotere hap je ervan neemt. Maar als de koek opraakt, word je steeds zuiniger en voorzichtiger. Ik ben nu bijvoorbeeld ook bang om te vallen. Dat had ik vroeger helemaal niet, ik had een sportschool voor judo en jiujitsu. Een jaar geleden dacht ik dat mijn rollator op de rem stond, maar dat was niet zo. Toen heb ik me toch een smak gemaakt. Ik had er drie maanden last van.” De heer Pivetti herkent die angst om te vallen. “Dat heb ik ook!”

De kleine dingen
De heer Theunis mist zijn vrouw. “Je merkt pas hoeveel je om elkaar geeft, als je niet meer bij elkaar woont.” Zij kon niet meer voor hem zorgen. “Mijn kinderen en kleinkinderen komen regelmatig op bezoek en ze bellen veel. Maar morgen komt mijn vrouw op bezoek! Na drie maanden. Daar kijk ik erg naar uit, dan gaan we Chinees bestellen. De kleine dingen zijn voor mij heel groot. Als je jong bent is alles zo gewoon. Maar het leven gaat snel aan je neus voorbij. Je moet bewust leven. Dat zeg ik ook tegen de verpleging. Ik heb er ook een liedje over gemaakt (hij begint te zingen):

Schep vreugde in het leven
Zet je zorgen aan de kant
Want voor je het weet ben je oud
Het leven duurt maar even

Deel deze pagina