Ik doe dit zo lang ik kan. Het is mijn lust en mijn leven!

Ik doe dit zo lang ik kan. Het is mijn lust en mijn leven!

Sergio Pivetti (77)

Vrijwilligers zijn voor IJsselheem van groot belang. Nog belangrijker zijn ze voor de mensen die er wonen en leven. Eén van die vrijwilligers is Sergio Pivetti. Hij is bijna 77, maar nog kwiek en actief. Hij doet twee keer per week vrijwilligerswerk bij de Nieuwe Haven, een locatie van IJsselheem in Zwolle.

“Ongeveer een halve dag telkens. Ik breng koffie en eten naar de mensen en maak daarbij graag een praatje. En luister naar hun verhalen. Ik heb ook wel eens Italiaans gekookt. Ik kan wel een beetje gek doen. Zo heb ik eens aan een modeshow meegedaan, en dansen vind ik ook leuk. Ik doe alles! En soms kom ik extra op woensdag om te helpen bij de bingo. Op mijn eigen initiatief gaf ik alle vrouwen op moederdag een roos en alle mannen op vaderdag een ijsje! Het gezellig maken voor de mensen. Dat vind ik fijn.”

VERRASSING
De heer Pivetti komt regelmatig bij de heer Theunis. “Het is een lieve, nette man en dat zeg ik niet om te slijmen.” Vorig jaar was er een Italiaans optreden in de Nieuwe Haven. “Ik dacht ‘dat vindt meneer Theunis leuk!’ Hij houdt erg van muziek,” zegt hij enthousiast. “Ik vroeg de zanger of hij even mee naar boven wilde gaan, naar meneer Theunis. Dat mocht eigenlijk niet, maar ik heb het toch gedaan. Er werd bijvoorbeeld ‘O sole mio’ gezongen. Meneer Theunis was erg verrast en hij genoot er erg van! Hij belde meteen zijn vrouw. Dat ontroerde mij, ik kreeg er kippenvel van!”

Altijd positief
De heer Pivetti doet al vrijwilligerswerk sinds 2001. “Ik zag een oudere mevrouw op tv en die wilde graag naar buiten en daar zochten ze iemand voor. Zo is het voor mij begonnen. Ik hou er van om mensen te helpen en vrolijk te maken. Zelf ben ik drie ernstig ziek geweest, maar ik ervaar veel steun van de mensen hier. Neem nu meneer Theunis. Hij is altijd positief! Als het weer mooi weer wordt, ga ik met hem naar buiten! Dan gaan we lekker ergens een cappuccino drinken.”

Mijn lust en leven
Een andere mevrouw waar de heer Pivetti mee praat, is niet zo optimistisch als de heer Theunis. “Maar ze vindt me wel aardig. Ze heeft zelfs een beertje naar me genoemd!” De heer Pivetti vindt het fijn om de zorgmedewerkers te kunnen helpen met wat hij doet. “Ze hebben het zo druk. Er is hier een fijne sfeer, ik kan met iedereen goed opschieten.” Met familieleden heeft de heer Pivetti meestal geen contact. “Die zijn er meestal ’s avonds of in het weekend als ik er niet ben.” Hoe lang hij nog doorgaat met vrijwilligerswerk? “Ik doe dit zo lang ik kan. Het is mijn lust en mijn leven!”

Deel deze pagina