Ik hoorde dat er kunstgras gelegd moest worden.

Ik hoorde dat er kunstgras gelegd moest worden.

Kevin (22)

Een rol kunstgras op een kar. Hij loopt door de gang richting de binnentuin. Een aantal mannen parkeert hun rollator naast hem. Ze kijken goedkeurend toe.

Twee jaar geleden startte Kevin (22) als vrijwilliger in De Amandelboom in Kampen. Hij doet allerhande klusjes; schilderijtjes ophangen, een kast verplaatsen. Soms helpt hij in de tuin.  

Waarom ben jij vrijwilligerswerk gaan doen in De Amandelboom?

"Mijn vriendin werkt daar in de huiskamer. Ik haal haar regelmatig op. Soms 's middags, dan weer 's avonds. Dan loop ik even naar binnen, naar de mensen bij wie zij werkt. Ik mag graag met ouderen in contact zijn. Zij herkenden me na een tijdje en ik merkte dat ze het leuk vinden dat ik langskom. Als ik haar ophaal, zorg ik vaak dat ik een kwartier eerder ben. Dan maak ik een praatje met de bewoners.  
 
Ik ben vrij handig. Als er een klusje moet gebeuren, dan vragen bewoners of medewerkers of ik dat wil doen. Iets ophangen of verplaatsen. Dat werd bijna gewoon. Ze bellen eens in de zoveel weken, als het nodig is. Soms sparen ze wat dingetjes op. Dan kijk ik of ik kan. Ik zou best meer willen doen, als ik meer tijd heb. Maar ik werk gewoon veertig uur en ik heb een klushuis dat ik verbouw. Het is soms lastig om een gaatje te vinden. De klusjes die gedaan moeten worden, die plan ik zelf in op een avond, of een zaterdagmiddag, wanneer het mij uitkomt.  
 
Nu de zomer komt, is de tuin weer aan de beurt. Daar zijn de bewoners hartstikke gek van. Vorig jaar legden we het kunstgras en knapten we de tuin op tot een beleeftuin. Vooral de mannelijke bewoners vonden het leuk om te kijken. Ze zaten bij me, met de rollator. Weken later hadden ze het er nog over: dat de tuinman is geweest. Vorig jaar versierden we de tuin met lampionnen, tijdens de eerste coronagolf, hing ik de lampionnen op en zo.

Kevin klust

Wat wil je zeggen tegen mensen die vrijwilligerswerk overwegen?

"Ga gewoon een keer iets doen wat je leuk vindt. Je merkt dat bewoners het leuk vinden dat je komt. En je ziet het in hun ogen. Dat is het echt waard. Meneer van Werven (foto red.) komt bijvoorbeeld vaak bij me zitten. Kijkt als ik klusjes doe. 'Daar is die tuinman met die plaatjes', zegt hij dan. Ik heb veel tatoeages. Hij herkent mij meteen, terwijl hij dementerend is. Dat vind ik mooi. 
 
Ja, ik beveel het wel aan. Probeer het een keer. Ga eens langs, maak een praatje met de bewoners. Dat een ander iemand langskomt, dat geeft ze zoveel plezier. Vrijwilligerswerk hoeft niet veel tijd te kosten."
 
Kevin hangt een schilderij op

Wat denk jij, is vrijwilligerswerk in de ouderenzorg iets voor jou?  

Elk jaar starten mensen met vrijwilligerswerk bij IJsselheem. Ze zijn zo belangrijk voor de sfeer in onze woonzorglocaties! Kevin is zo'n goeierd. We maakten ook portretten van Sandra, Lorraine en Alice. Is vrijwilligerswerk in de ouderenzorg ook iets voor jou?

Lees hier meer over vrijwilligerswerk bij IJsselheem >>


Meld je ook aan als vrijwilliger 
 


Lees ook de 4 portretten van vrijwilligers bij IJsselheem
Elke maand starten mensen met vrijwilligerswerk bij IJsselheem. Ze zijn zo belangrijk voor de sfeer in onze woonzorglocaties! Sandra, Alice, Lorraine en Kevin deelden hun verhaal met ons.

Deel deze pagina