Overweeg je vrijwilligerswerk in de ouderenzorg? Lees dit dan even...

Overweeg je vrijwilligerswerk in de ouderenzorg? Lees dit dan even...

Alice (56)

Elke maand starten mensen met vrijwilligerswerk bij IJsselheem. Ze zijn zo belangrijk voor de sfeer in onze woonzorglocaties! Lorraine, Alice, Sandra en Kevin zijn zulke fijne mensen. We schreven vier korte portretten over hen.

De derde vraag: ‘Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen in de ouderenzorg?’

1. Het geeft me een heel warm gevoel

Twee jaar geleden startte Lorraine (28) als vrijwilliger in Nieuwe Haven in Zwolle. Elke donderdagmiddag lakt zij de nagels van dames die dat willen. Lorraine: "Veel bewoners in een woonzorglocatie kunnen niet even naar de winkel, of even naar het terras. Een aantal mensen is slecht ter been, kortademig, die kunnen niet zelfstandig weg. Ze zijn vooral veel thuis. Op zichzelf. Doordat bewoners vrijwilligers om zich heen hebben, voelen ze zich minder alleen. Even een praatje. Even een babbeltje. Soms wil iemand liever niks zeggen, dat is ook goed. Wat ik altijd merk, als ik daar ben, is dat er altijd iemand is die wat wil vertellen. Dan moet er wel iemand zijn. Je leert de bewoners echt kennen en de bewoners jou ook. Ze zijn altijd erg blij als je er bent. Dat merk je. Het geeft me een heel warm gevoel. Dat doet me wel goed."

Lees hier het hele verhaal van Lorraine >> 

2. Ga voor dat ene geluksmomentje

Drie jaar geleden startte Alice (56) als vrijwilliger in Myosotis in Kampen. Elke donderdagochtend doet zij met een groep bewoners 'Bewegen op muziek.' Alice: "Het is wel een leerschool. Hoe ga je om met mensen met dementie? Er zit zoveel verschil in die ziekte. Het is echt per persoon anders. De ene is helemaal in zichzelf gekeerd, de ander heel open. De een is boos, de andere heel vriendelijk. Dat moet je wel aankunnen. Je moet gaan voor dat ene geluksmomentje. Een lach op hun gezicht. Wij (vrijwilligers red.) geven die mensen wat extra aandacht. We maken het leven leuker voor ze."

Lees hier het hele verhaal van Alice >> 

3. Het is hartstikke leuk

Acht jaar geleden startte Sandra (42) als vrijwilliger in De Hazelaar in Hasselt. Elke maandagavond doet zij een rondje koffie in bij de mensen thuis. Sandra: “Wat zou jij willen als je oud bent? Dan wil je ook met iemand delen wat jou bezighoudt. Dat iemand eens een kop koffie komt drinken, een spelletje met jou doet of een stukje met je wandelt, toch? Je moet er feeling voor hebben en het leuk vinden om een band op te bouwen met oude mensen. Als je eenmaal begint, mag je namelijk nooit meer weg! Zo blij en dankbaar zijn ze. Zo leuk en gezellig vinden ze het dat je komt. Je ziet die mensen gewoon genieten. Kom het gewoon proberen. Loop eens mee. Ze knappen er zo van op. Een lach op hun gezicht. Daar moet je het voor doen. Je zult zien dat het hartstikke leuk is."

Lees hier het hele verhaal van Sandra >> 

4. Je ziet het in hun ogen

Twee jaar geleden startte Kevin (22) als vrijwilliger in De Amandelboom in Kampen. Hij doet allerhande klusjes; schilderijtjes ophangen, een kast verplaatsen. Kevin: "Ga gewoon een keer iets doen wat je leuk vindt. Je merkt dat bewoners het leuk vinden dat je komt. En je ziet het in hun ogen. Dat is het echt waard. Meneer van Werven (foto red.) komt bijvoorbeeld vaak bij me zitten. Kijkt als ik klusjes doe. 'Daar is die tuinman met die plaatjes', zegt hij dan. Ik heb veel tatoeages. Hij herkent mij meteen, terwijl hij dementerend is. Dat vind ik mooi. Ja, ik beveel het wel aan. Probeer het een keer. Ga eens langs, maak een praatje met de bewoners. Dat een ander iemand langskomt, dat geeft ze zoveel plezier. Vrijwilligerswerk hoeft niet veel tijd te kosten."

Lees hier het hele verhaal van Kevin >>

Kom jij vrijwilligerswerk doen?

Twijfel jij nog of vrijwilligerswerk in de ouderenzorg iets voor jou is? Nee toch? Kom gewoon eens een keertje vrijblijvend meedraaien. Neem gerust contact met ons op!

Lees hier meer over vrijwilligerswerk bij IJsselheem >>


Meld je ook aan als vrijwilliger 

Lees ook:

Vrijwilligerswerk in de ouderenzorg, wat doe je dan? 
Waarom doe jij vrijwilligerwerk in de ouderenzorg?

 

Deel deze pagina