Ik zocht gezelligheid op zaterdagavond

Ik zocht gezelligheid op zaterdagavond

Sandra (42)

Regelmatig trekt ze haar jas aan en schiet in haar schoenen. Loopt een rondje, ook even langs De Hazelaar. Dan zwaaien de mensen. Kleine moeite toch?

Acht jaar geleden startte Sandra (42) als vrijwilliger in De Hazelaar in Hasselt. Elke maandagavond doet zij een rondje door het pand en schenkt koffie in bij de mensen thuis. Soms schilt ze een peer.

Waarom ben jij vrijwilligerswerk gaan doen in De Hazelaar?

"Ik wilde wat te doen hebben op zaterdagavond. Iets gezelligs met andere mensen. Zo ben ik begonnen. Twee keer in de maand schonk ik koffie in groepsverband. Anderhalf uur per keer. Ik zette koffie, schilde een peer voor iemand, luisterde naar de mensen die er wonen, dat doe ik graag. Erg leuk. Zo bouwde ik een band op met nieuwe mensen. 
 
Nu doe ik de koffie- en theeronde op maandagavond, na het eten. In De Hazelaar wonen twaalf, dertien mensen zelfstandig, maar ze krijgen wel zorg. Tussen 19.00 en 21.00 uur schenk ik koffie of thee bij de bewoners op de kamer. Soms smeer ik een broodje. Ik vraag hoe het met ze is, maak een grapje, geef complimentjes over hun kleding. Ik bezoek iedereen afzonderlijk. De ene week zie ik die wat langer, de andere week de ander. 
 
Sommige mensen zien op een dag alleen hun buren of iemand van de zorg. Zij zien ook graag eens iemand anders. Iemand die een dolletje maakt, een complimentje geeft of luistert. Iemand die ze kennen. Even een lach of een grapje. Zo is er één man die een kale rubberen kip aan zijn raam heeft hangen. Standaard vraag ik of zijn kip weer geplukt is. Krijgt hij een grote lach op zijn gezicht. Dan praten we verder. Iedereen heeft wel iets te vertellen, over hun dochter of een verjaardag. Iets dat zij meemaken. Dat moet eruit. Ik luister graag naar ze.” 

 

Vrijwilligerswerk in Hasselt

Wat wil je zeggen tegen mensen die vrijwilligerswerk overwegen?

"Wat zou jij willen als je oud bent? Dan wil je ook met iemand delen wat jou bezighoudt. Dat iemand eens een kop koffie komt drinken, een spelletje met jou doet of een stukje met je wandelt, toch? Weet je, mijn buurvrouw schenkt ook koffie, maar ze loopt zelf met een rollator! Dat vind ik zo dapper. Zij is al achter in de zeventig. Dat doet ze omdat er onvoldoende jongeren zijn die helpen. Terwijl er van alles te doen is, overdag en 's avonds. Elke dag wordt er samen gegeten, een keer in de week liedjes gezongen, elke maand de bingo. Er is zoveel te doen. 
 
Je moet er feeling voor hebben en het leuk vinden om een band op te bouwen met oude mensen. Als je eenmaal begint, mag je namelijk nooit meer weg! Zo blij en dankbaar zijn ze. Zo leuk en gezellig vinden ze het dat je komt. Je ziet die mensen gewoon genieten. Kom het gewoon proberen. Loop eens mee. Ze knappen er zo van op. Een lach op hun gezicht. Daar moet je het voor doen. Je zult zien dat het hartstikke leuk is."

Vrijwilligerswerk in De Hazelaar in Zwartsluis

Wat denk jij, is vrijwilligerswerk in de ouderenzorg iets voor jou?  

Elk jaar starten mensen met vrijwilligerswerk bij IJsselheem. Ze zijn zo belangrijk voor de sfeer in onze woonzorglocaties! Sandra is zo'n goeierd. We maakten ook portretten van Alice, Lorraine en Kevin. Is vrijwilligerswerk in de ouderenzorg ook iets voor jou?

Lees hier meer over vrijwilligerswerk bij IJsselheem >>

Meld je ook aan als vrijwilliger 

Lees ook de 4 portretten van vrijwilligers bij IJsselheem
Elke maand starten mensen met vrijwilligerswerk bij IJsselheem. Ze zijn zo belangrijk voor de sfeer in onze woonzorglocaties! Sandra, Alice, Lorraine en Kevin deelden hun verhaal met ons.
 

Deel deze pagina