Vrijwilligerswerk in de ouderenzorg, wat doe je dan?

Vrijwilligerswerk in de ouderenzorg, wat doe je dan?

Elke maand starten mensen met vrijwilligerswerk bij IJsselheem. Ze zijn zo belangrijk voor de sfeer in onze woonzorglocaties! Wat voor vrijwilligerswerk doen ze eigenlijk?

Sandra, Alice, Lorraine en Kevin zijn zulke fijne mensen. We schreven vier korte portretten over hen.

1. Koffie schenken en een praatje maken

Acht jaar geleden startte Sandra (42) als vrijwilliger in De Hazelaar in Hasselt. Elke maandagavond doet zij een rondje koffie in bij de mensen thuis. Sandra: “Ik doe de koffie- en theeronde op maandagavond, na het eten. In De Hazelaar wonen twaalf, dertien mensen zelfstandig, maar ze krijgen wel zorg. Tussen 19.00 en 21.00 uur schenk ik koffie of thee bij de bewoners op de kamer. Soms smeer ik een broodje. Ik vraag hoe het met ze is, maak een grapje, geef complimentjes over hun kleding. Ik bezoek iedereen afzonderlijk. De ene week zie ik die wat langer, de andere week de ander. Iedereen heeft wel iets te vertellen, over hun dochter of een verjaardag. Iets dat zij meemaken. Dat moet eruit. Ik luister graag naar ze.”

Lees hier het hele verhaal van Sandra >> 

2. Bewegen op muziek

Drie jaar geleden startte Alice (56) als vrijwilliger in Myosotis in Kampen. Elke donderdagochtend doet zij met een groep bewoners 'Bewegen op muziek.' Soms begeleidt ze een puzzeltocht. Alice: "Normaal (voor corona, red.) is er elke dag wel een activiteit in Myosotis; breien, bingo, knutselen, een koor, of een wandeltocht bij mooi weer. En bij elke activiteit zijn vrijwilligers nodig. Een medewerker regelt vaak de activiteit, een vrijwilliger helpt mee; halen, brengen, meedoen, gek doen, grapjes maken. Ik moest gewoon wat doen daar! Toen viel een vrijwilliger weg die elke donderdagochtend bewegen op muziek met de bewoners deed. Of ik dat wilde doen? Absoluut. Ik ben postbode, dat doe ik 's middags en in de ochtend heb ik de tijd. Zo ben ik begonnen."

Lees hier het hele verhaal van Alice >> 

3. Nagels lakken

Twee jaar geleden startte Lorraine (28) als vrijwilliger in Nieuwe Haven in Zwolle. Elke donderdagmiddag lakt zij de nagels van dames die dat willen. Lorraine: “Wat wil jij zelf doen?’ Was de eerste vraag die Hermien (vrijwilligerscoördinator red.) mij stelde. Ik mocht kiezen! Echt kiezen wat ik wilde doen. Ik ben gestart met knutselen, tekenen of puzzelen. Dat was in een groep met acht tot tien mannen en vrouwen. Later heb ik het nagels lakken voorgesteld. Dat is echt een hobby van me, die activiteit past goed bij mij. Dat doe ik elke donderdagmiddag, een of twee uur. Een aantal dames wil alleen een kleurtje en voor de rest geen poespas. Andere dames willen figuurtjes, of met stempels. En diegenen die dat willen geef ik ook nog een lekkere handmassage."

Lees hier het hele verhaal van Lorraine >> 

4. Allerlei klusjes

Twee jaar geleden startte Kevin (22) als vrijwilliger in De Amandelboom in Kampen. ij doet allerhande klusjes; schilderijtjes ophangen, een kast verplaatsen. Soms helpt hij in de tuin. Kevin: “Ik ben vrij handig. Als er een klusje moet gebeuren, dan vragen bewoners of medewerkers of ik dat wil doen. Iets ophangen of verplaatsen. Dat werd bijna gewoon. Ze bellen eens in de zoveel weken, als het nodig is. Soms sparen ze wat dingetjes op. Dan kijk ik of ik kan. De klusjes die gedaan moeten worden, die plan ik zelf in, wanneer het mij uitkomt.”

Lees hier het hele verhaal van Kevin >>

Wat zou jij willen doen?

Heb jij een hobby die je met bewoners wil doen of een bepaald talent dat je zou willen inzetten? Of hou je bijvoorbeeld van voorlezen of wandelen? Vrijwilligerswerk is er bij ons in alle soorten en maten. Je kunt helpen bij eten en drinken, bij feestjes, bij activiteiten. Of je kunt samen met andere vrijwilligers een activiteit verzorgen, zoals scrabble, bingo, zingen of een maaltijd. Ook kan je op vaste tijden meedraaien als je dat wilt, bijvoorbeeld tijdens de lunch. Mogelijkheden te over. Neem contact op en dan gaan we samen kijken wat je zou willen.

Lees hier meer over vrijwilligerswerk bij IJsselheem >>

Meld je ook aan als vrijwilliger 

Lees ook:

Waarom doe jij vrijwilligerswerk in de ouderenzorg?
Overweeg je vrijwilligerswerk in de ouderenzorg? Lees dit dan even... 

Deel deze pagina