Waarom doe jij vrijwilligerswerk in de ouderenzorg?

Waarom doe jij vrijwilligerswerk in de ouderenzorg?

Elke maand starten mensen met vrijwilligerswerk bij IJsselheem. Ze zijn zo belangrijk voor de sfeer in onze woonzorglocaties! Sandra, Alice, Lorraine en Kevin zijn zulke fijne mensen. We schreven vier korte portretten over hen. 

De eerste vraag: ‘Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen in de ouderenzorg?’

1. Zij zocht gezelligheid op zaterdagavond

Acht jaar geleden startte Sandra (42) als vrijwilliger in De Hazelaar in Hasselt. Elke maandagavond doet zij een rondje koffie in bij de mensen thuis. Soms schilt ze een peer. Sandra: "Ik wilde wat te doen hebben op zaterdagavond. Iets gezelligs met andere mensen. Zo ben ik begonnen. Ik zette koffie, schilde een peer voor iemand, luisterde naar de mensen die er wonen, hoe zij met elkaar spraken, dat doe ik graag. Erg leuk. Zo bouwde ik een band op met nieuwe mensen.”

Lees hier het hele verhaal van Sandra >> 

2. Haar moeder verhuisde naar een woonzorglocatie

Drie jaar geleden startte Alice (56) als vrijwilliger in Myosotis in Kampen. Elke donderdagochtend doet zij met een groep bewoners 'Bewegen op muziek.' Soms begeleidt ze een puzzeltocht. Alice: "Ik ga bijna elke dag naar mijn moeder toe. Dan neem ik haar mee naar buiten, of doe binnen dingen met haar, zoals zingen en knutselen. Heerlijk. Op dat moment is ze bezig met het nu, dan hoeft ze zelf niet na te denken. Toen viel een vrijwilliger weg die elke donderdagochtend bewegen op muziek met de bewoners deed. Of ik dat wilde doen? Absoluut. Ik ben postbode, dat doe ik 's middags en in de ochtend heb ik de tijd. Zo ben ik begonnen."

Lees hier het hele verhaal van Alice >> 

3. Zij wil re-integreren en werkt toe naar een betaalde baan

Twee jaar geleden startte Lorraine (28) als vrijwilliger in Nieuwe Haven in Zwolle. Elke donderdagmiddag lakt zij de nagels van dames die dat willen. Soms knipt ze de nagels van bewoner. Lorraine: "Door gewrichtsreuma zat ik twee jaar in de ziektewet. Met hulp van het UWV zocht ik een werkervaringsplek. Om uit te zoeken wat ik weer kan doen. Hoe lang kan ik werken? Welk werk houd ik vol? Ik leer mijn lichaam kennen. Ik leer om mijn grenzen aan te geven. Ik koos voor Nieuwe Haven, omdat ik ergens wil werken waarbij ik iets bijdraag. Dat vond ik in de zorg. Ik ben hier vrijwilligerswerk gaan doen om toe te werken naar een betaalde baan."

Lees hier het hele verhaal van Lorraine >> 

4. Ik hoorde dat er kunstgras gelegd moest worden

Twee jaar geleden startte Kevin (22) als vrijwilliger in De Amandelboom in Kampen. Hij doet allerhande klusjes; schilderijtjes ophangen, een kast verplaatsen. Soms helpt hij in de tuin. Kevin: "Mijn vriendin werkt daar in de huiskamer. Ik haal haar regelmatig op, dan loop ik even naar binnen. Ik mag graag met ouderen in contact zijn. Zij herkenden me na een tijdje en ik merkte dat ze het leuk vinden dat ik langskom. Ik ben vrij handig. Als er een klusje moet gebeuren, dan vragen bewoners of medewerkers of ik dat wil doen. Iets ophangen of verplaatsen. Ze bellen eens in de zoveel weken, als het nodig is. Soms sparen ze wat dingetjes op. Dan kijk ik of ik kan.”

Lees hier het hele verhaal van Kevin >>

Waarom zou jij vrijwilligerswerk doen?

Kort samengevat, waarom vrijwilligerswerk gaan doen in de ouderenzorg? Voor een bijzondere ontmoeting en veel dankbaarheid. Van onze collega’s, andere vrijwilligers, maar bovenal van de cliënten én hun familie. Bovendien besteed je zinvolle tijd met pleziergarantie en worden jouw kwaliteiten gezien en gewaardeerd. Ook eens kijken of het iets voor jou is? Je kunt een keertje meedraaien. Neem gerust contact met ons op!

Lees hier meer over vrijwilligerswerk bij IJsselheem >>

Meld je ook aan als vrijwilliger 

Lees ook:

Vrijwilligerswerk in de ouderenzorg, wat doe je dan? 
Overweeg je vrijwilligerswerk in de ouderenzorg? Lees dit dan even... 

Deel deze pagina