Mevrouw Bakker

"Zingen opent je hart"

De eerste zonnestralen van dit voorjaar piepen voorzichtig door de ramen naar binnen. Het is een feestelijke en bijzondere dag, want vandaag is mevrouw Bakker jarig. 62 jaar wordt ze. Sinds een jaar of vijf woont ze bij IJsselheem, locatie Myosotis in het centrum van Kampen. “De zanglessen zijn vorige week weer begonnen,” vertelt mevrouw Bakker. “Ik vind het gigantisch leuk! Wat mij betreft mag er elke week wel les zijn.”

Zingen bij IJsselheem rockers

Activiteitenbegeleidster Marjan Potkamp: “Meer verdieping in kunst en cultuur” Marjan werkt nu ruim tien jaar als activiteitenbegeleidster bij IJsselheem en legt uit hoe de samenwerking met Quintus ontstaan is. “Bewoners van IJsselheem kunnen op de verschillende locaties meedoen aan allerlei creatieve activiteiten die wij vanuit IJsselheem aanbieden. In samenspraak met een aantal van hen merkten we dat sommigen verder wilden, behoefte hadden aan meer verdieping. Gerda Koek, leidinggevende welzijn bij IJsselheem, is toen met Quintus in gesprek geraakt. Zij zijn professionals in kunst en cultuur en kunnen andere talenten bij hun leerlingen aanboren, ze uit hun ‘comfort zone’ halen. In 2014 heeft Quintus speciaal voor bewoners van IJsselheem cursussen schilderen, keramiek, muziek en vilt ontwikkeld. Die cursussen duurden vier weken en vielen van beide kanten zo in de smaak dat we er dit jaar op veler verzoek mee doorgaan.”  

Bezoek de locatie Myosotis

Mooie samenwerking

Quitus en IJsselheem

Mevrouw Bakker: “Je denkt aan niets anders meer”

“Van jongs af aan zing ik al. Ik ga vrolijk door het leven en ook al is er veel gebeurd, ik zit niet snel bij de pakken neer. Eerder zong ik altijd bij een koor, maar door gezondheidsproblemen lukte dat niet meer. Toen ik over de zangcursus bij Quintus hoorde, heb ik me direct aangemeld. Met een clubje gingen we iedere week naar Quintus. Het is hier vlakbij, dus ik ging met m’n eigen elektrische rolstoel. De zangdocent zingt voor en speelt gitaar en orgel. Ons huiswerk kregen we op papier mee, zodat we de volgende les weer verder konden met liedjes van The Beatles, Doe Maar en ander jaren 60 muziek. Het is fijn om er even uit te zijn en iets heel anders te doen. Zingen opent je hart en met je stem maak je anderen blij. Dat is toch prachtig? Voordat ik het wist, was de cursus alweer afgelopen. Daarom heb ik me dit jaar meteen weer aangemeld!”

Nardy Brugman, hoofd kunstbeleving bij Quintus: “Samenwerking smaakt naar meer”

Als hoofd kunstbeleving bij Quintus was Nardy Brugman nauw betrokken bij de totstandkoming van het cursusaanbod voor bewoners van IJsselheem. “Kunst en cultuur kan veel voor mensen betekenen. Onze cursussen zijn voor jong en oud, dus toen IJsselheem ons benaderde, zagen we direct mogelijkheden. We hebben met elkaar een aanbod gemaakt dat aansluit bij de wensen, behoeften en mogelijkheden van ouderen. Het is zo mooi om het enthousiasme bij iedere les te zien groeien! Ik hoorde het verhaal van een negentigjarige meneer die zo enthousiast over z’n schilderlessen vertelde dat er in z’n kamer ook een schilderhoekje is ingericht. Samen met IJsselheem willen we nog meer bewoners van Kampen proberen te bereiken, zodat ook zij kennis kunnen maken met kunst en cultuur.”

 

Bekijk hier de verhalen van andere bewoners