‘Samen zelfredzaam’ gaat om meer dan alleen hulp en ondersteuning bieden als dat nodig is. Het gaat om het creëren van een straat, buurt of wijk, waarin iedereen kan meedoen en zich gesteund voelt. Het is het besef dat we als gemeenschap sterker zijn dan als individu. IJsselheem pakt daarin haar rol om samen- en zelfredzaamheid te stimuleren, faciliteren en aan te jagen. En zo te streven naar zorgzame buurten en tegelijkertijd de druk op de ouderenzorg te verminderen.
Samen zelfredzaam
Het merendeel van de ouderen in Nederland heeft de wens om zo lang mogelijk in de eigen woning te blijven wonen, óók als de behoefte aan zorg en ondersteuning toeneemt. Thuis voelen ouderen zich het meest op hun gemak. Ze kunnen hun eigen ritme aanhouden en hun sociale netwerk behouden. Door de vergrijzing zullen in de nabije toekomst veel meer ouderen thuis blijven wonen. Nu vooruitkijken is nodig om tijdig in te spelen op de ontwikkelingen in de maatschappij en in de zorg. Want de zorg van morgen is geen opgave voor de zorgsector alleen maar voor de samenleving als geheel.
In ons Strategisch Kompas 'Onze blik op 2030' en het jaarplan voor 2025 beschrijven we hoe we kijken naar de ontwikkelingen in de ouderenzorg, hoe wij ons klaarmaken voor de zorg van morgen en invulling geven aan de zorg en ondersteuning die wij bieden.
Lees Onze blik op 2030
De vergrijzing neemt de komende decennia sterk toe, zowel in aantal ouderen als in levensverwachting. Dit leidt tot een groeiende vraag naar zorg en ondersteuning, terwijl financiële en personele middelen schaars zijn. Daarom is een andere benadering van zorg noodzakelijk, zowel vanuit de zorgsector als de samenleving.
Een van onze antwoorden: Samen zelfredzaam
Een oplossing hiervoor is ‘Samen zelfredzaam’. Zelfredzaamheid betekent dat ouderen zoveel mogelijk onafhankelijk blijven en eigen regie behouden, terwijl ze toch de benodigde ondersteuning krijgen. Dit vraagt om een aanpak waarbij ouderen niet als ‘zorgbehoevend’ worden gezien, maar als mensen die met passende hulp zelfstandig kunnen blijven functioneren.
‘Samen zelfredzaam’ draait om het versterken van gemeenschapskracht. Door een zorgzame buurt te creëren, waarin buren elkaar helpen en sociale verbindingen worden gestimuleerd, kunnen ouderen én andere wijkbewoners zich veilig en gewaardeerd voelen. Dit kan variëren van praktische hulp, zoals boodschappen doen of de tuin onderhouden, tot sociale activiteiten en een luisterend oor bieden.
Onderzoek toont aan dat mensen vaak aarzelen om hulp te vragen, terwijl anderen juist graag willen helpen. Door deze bereidheid te benutten en buurtbewoners te verbinden, kunnen initiatieven ontstaan die de saamhorigheid versterken en eenzaamheid verminderen. Hierdoor blijven mensen langer zelfstandig en wordt de druk op professionele zorg verlicht. ‘Samen zelfredzaam’ biedt zo een duurzame oplossing voor de uitdagingen van de vergrijzing.
Voortrekker
Wij nemen een voortrekkersrol in de regio om samen zelfredzaamheid onder de aandacht te brengen, samen te werken met organisaties in het sociale domein en door er te zijn als het nodig is.
Samen en zelfredzaamheid is een van de oplossingen om de druk op de ouderenzorg te verminderen, naast bijvoorbeeld het inzetten van meer technologie. We sluiten hierbij aan op de landelijke beweging ‘van Zorg naar Gewoon Leven’. Op deze manier kunnen we er ook in de toekomst zijn voor de meest kwetsbare ouderen.
Voorbeelden
In het werkgebied van IJsselheem zijn we op diverse plaatsen actief in het versterken van samenredzame gemeenschappen en/of zorgzame buurten. Hierin werken we altijd samen met inwoners en organisaties die ook actief zijn in het sociale domein. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- 'Goed ouder worden in Hattem'
- 'Huis van de Wijk' in Zwolle
- 'Zorgsaam IJsselmuiden'
- 'Beter een goede buur(t) …' rondom Myosotis en De HBS in Kampen
Contact
Heeft of kent u een initiatief om de gemeenschapskracht te versterken, laat het ons weten. Wie weet kunnen we elkaar helpen dit te versterken of mensen met elkaar te verbinden.
Of wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Rian Huijsmans, kwartiermaker Samen zelfredzaam, via e-mail r.huijsmans@ijsselheem.nl of telefonisch (Whatsapp is ook mogelijk) via 06 5779 7393.
We werken vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Hierbij bevorderen we de zelf(samen) redzaamheid van onze inwoners en medewerkers en dragen we bij aan een zo optimaal mogelijk leven.

Lees ook ons
Lees ook ons online magazine EénSaam
Lees ook ons online magazine EénSaam