Samenredzaamheid is één van de oplossingen om de druk op de ouderenzorg te verminderen, vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid om elkaar te helpen en dat het leven betekenisvoller wordt in een betrokken gemeenschap.
Samen zelfredzaam
Vooruitkijken is noodzakelijk om de ontwikkelingen in het zorglandschap vorm en inhoud te geven. In ‘Onze blik op 2030’ beschrijven we hoe we kijken naar de ontwikkelingen in de ouderenzorg, hoe wij hier op anticiperen en invulling geven aan de zorg en ondersteuning die wij bieden.
Mensen willen graag thuis blijven wonen, ook als de behoefte aan ondersteuning toeneemt. Maar men vindt het lastig om hulp te vragen. Anderzijds blijkt dat mensen graag hulp willen bieden aan anderen, ze van waarde willen zijn en blijven. Door hierin te stimuleren, faciliteren en verbinden, het gesprek aan te gaan in de buurt kunnen initiatieven tot bloei komen en wordt de gemeenschapskracht versterkt. Mensen kijken meer naar elkaar om, het versterkt de saamhorigheid en mensen zijn langer (samen) zelfredzaam. Bijkomend voordeel is dat ze minder afhankelijk zijn van professionele zorg.
Want de vergrijzing neemt sterk toe; niet alleen de huidige ouderen worden ouder, ook de oudere van de toekomst leeft langer. Dat betekent meer ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Wetende dat onze middelen schaars zijn, moeten we ook anders gaan werken. Dit vraagt een andere blik op zorg en ondersteuning; van ons én van de maatschappij. Want de zorg van morgen is geen opgave voor de zorgsector alleen maar voor de samenleving als geheel.
Samen- en zelfredzaamheid
Samen en zelfredzaamheid is een van de oplossingen om de druk op de ouderenzorg te verminderen, naast bijvoorbeeld het inzetten van meer technologie, waarbij in de samenleving bewustwording moet gaan ontstaat dat professionele zorg niet het enige antwoord is en dat het gaat om een gezamenlijke verantwoordelijkheid om elkaar te helpen en het leven betekenisvoller wordt in een betrokken gemeenschap.
Samen- en zelfredzaamheid staan hierin centraal. Dit alles vraagt een nieuwe kijk van inwoners van onze regio. En anders met elkaar omgaan, meer omzien naar elkaar, het netwerk om ouderen wordt steeds belangrijker. Wij nemen een voortrekkersrol in de regio en zijn er als het nodig is. Op deze manier benutten we onze expertise ten volle. En kunnen we er ook in de toekomst zijn voor de meest kwetsbare ouderen.
Lees ook ons
Lees ook ons online magazine EénSaam.
Lees ook ons online magazine EénSaam.
Denk mee met ‘Samen sterk voor een zorgzame wijk’!
Woont u in de buurt van De HBS en wilt u bijdragen aan een meer betrokken en zorgzame omgeving? Doe dan mee! We willen samen met omwonenden ideeën bedenken en initiatieven starten om onze wijk nog sterker te maken. Hoe kunnen we elkaar beter ondersteunen en meer naar elkaar omkijken? Uw input is van grote waarde!
Samen kunnen we De HBS en de omgeving een plek maken waar iedereen zich welkom en gezien voelt. Doet u mee? Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.
Contact
Heeft of kent u een initiatief om de gemeenschapskracht te versterken, laat het ons weten. Wie weet kunnen we elkaar helpen dit te versterken of mensen met elkaar te verbinden.
Of wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Rian Huijsmans, kwartiermaker Samen zelfredzaamheid via e-mail r.huijsmans@ijsselheem.nl of telefonisch (Whatsapp is ook mogelijk) via 06 5779 7393.
We werken vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Hierbij bevorderen we de zelf(samen) redzaamheid van onze inwoners en medewerkers en dragen we bij aan een zo optimaal mogelijk leven.