bloemkool

Broccoli uit een 3D-printer? Je weet niet wat je proeft!

Thess Overwater, Stefanie Kost en Inge Schuurman - Klooster

Binnen IJsselheem hebben we cliënten met verschillende ziektebeelden waarbij kauw- en slikproblemen voor kunnen komen. Op dit moment pureren we het eten voor deze cliënten zelf. We gingen in gesprek met Stefanie Kost (strategisch adviseur innovatie, zorg- en organisatieontwikkeling), Thess Overwater (adviseur V&R) en Inge Schuurman-Klooster (logopedist) over een nieuwe innovatieve manier van voeding aanbieden voor deze cliënten.

Hoe kwamen jullie bij het idee? 
Thess: “Via LinkedIn zagen we een bericht voorbijkomen van het bedrijf Gastronology. Zij maken 3D geprinte voeding vanuit een mooie visie. Het is voeding met een aangepaste consistentie in een herkenbare vorm. We hebben een speciale groep binnen IJsselheem samengesteld, van een zorgmedewerker, assistent wonen, logopedist, adviseur tot de directie om op bezoek te gaan bij dit bedrijf. De chef-kok van Gastronology heeft een sterke intrinsieke motivatie om een smaakvolle en aantrekkelijke maaltijd te serveren voor mensen met kauw- en slikproblemen in zorginstellingen. Zijn persoonlijke ervaring was dat een gepureerde maaltijd waarbij alle ingrediënten door elkaar gemixt zijn niet de eetlust opwekt. Hij gunt het iedereen om te kunnen genieten van eten.” 

Hoe ontstond de behoefte om het gepureerde voedsel anders aan te bieden? 
Stefanie: “De medewerkers in de zorg maken met ontzettend veel zorg en liefde een goede en voedzame maaltijd voor cliënten. Maar het blijft lastig om de juiste consistentie te krijgen van het voedsel en om het smaakvol te presenteren. We merken dat cliënten met dementie, maar ook cliënten met somatische aandoeningen of na een beroerte niet altijd even enthousiast worden van hoe het voedsel er nu uit ziet. Doordat het voedsel gepureerd wordt heeft het vaak dezelfde kleur en zijn de smaken niet te onderscheiden. We zien dat de zin in eten bij sommige cliënten verdwijnt. We hebben hier op dit moment geen ander alternatief voor. We hopen dat we met 3D geprinte voeding een aantrekkelijke en volwaardige maaltijd kunnen aanbieden.” 

3D geprinte voeding klinkt een beetje technisch. Hoe smaakt het? 
Thess: “Het idee dat je eten uit een printer komt lijkt misschien een beetje gek. Maar deze slimme printers kunnen van verse groente een mooie consistente substantie maken die ook nog eens heel lekker smaakt. We hebben bij ons bezoek aan Gastronology mogen proeven hoe een gepureerde broccoli in de vorm van een broccoli smaakt. Iedereen was verrast en enthousiast. De smaak was heel puur.  Omdat het de vorm heeft van een broccoli zie je direct wat je eet, dus meerdere zintuigen worden geprikkeld.” 

Is 3D geprinte voeding net zo voedzaam? 
Inge: “Ja, het is net zo voedzaam als het gepureerde voedsel wat we nu aanbieden. Maar we denken wel dat als het eten aantrekkelijk is, er beter wordt gegeten, waardoor cliënten meer voedingsstoffen binnen krijgen.”   

Betekent het ook dat cliënten de maaltijden goed zelf kunnen eten? 
Inge: “Ja, we merken nu dat ze zich toch vaak verslikken of daar bang voor zijn. Niet alleen de cliënt is daar bang voor, maar zorgpersoneel ervaart ook regelmatig spanning rondom het eten en of de dikte goed is. Doordat de 3D printer pureert en print in een zeer dik vloeibare consistentie zonder stukjes kunnen cliënten het eten veilig en soms ook beter zelf zonder hulp nuttigen.” 

Waar en wanneer start de onderzoeksfase binnen IJsselheem? 
Thess: “Op twee locaties starten we eind dit jaar met het testen van de maaltijden. We beginnen klein om goed uit te kunnen vinden hoe we het proces van bewaren, opwarmen en uitserveren kunnen regelen. Op dit moment biedt Gastronology alleen verschillende soorten groenten en zoete aardappel aan. In de toekomst zullen ze ook over gaan tot de productie van vlees, vis en vleesvervangers.” 

Jullie hebben budget gekregen vanuit de innovatieraad van IJsselheem, hoe wordt dit ingezet? 
Stefanie: “We willen natuurlijk ook onderzoeken wat de effecten zijn van deze 3D voeding. Binnen IJsselheem kennen we de cirkel onderzoek en wetenschap. Zij helpen ons bij het opzetten van een goed onderzoek. We doen een 0-meting, we observeren en meten de effecten.” 

IJsselheem is dus eigenlijk één van de voorlopers om dit te verkennen? 
Stefanie: “Zo kun je dit wel stellen ja! Wij willen dit graag met een aantal collega organisaties testen en onderzoeken om zo een betere eetbeleving te creëren voor cliënten. Daarnaast is het ook nog eens duurzaam omdat er minder voedselverspilling is. Er wordt veel gepureerd eten weggegooid op dit moment en met deze 3D voeding kunnen we beter doseren. Het past dus ook goed in de duurzaamheidsvisie van IJsselheem.” 

Deel deze pagina