Portret van Hillie de Jonge

Fijn om hier naar toe te gaan

Hillie de Jonge (81)

Hillie de Jonge (81) is één van de deelnemers van Buurtkamer Plus in Hasselt.

Ouderen met beginnende dementie komen op woensdagochtend bij elkaar bij Cultureel Centrum Teeuwland. Hillie heeft ook de ziekte van Alzheimer. “Als mijn koppie maar wat beter was,” vertelt ze, “Ik kan er mee overweg, maar ik word wel vergeetachtig. Vandaag moest ik op tijd op staan om hier naar toe te gaan.”

Koken vind ik niet zo leuk

Bij Buurtkamer Plus doet iedere deelnemer waar hij of zij die dag zin in heeft. Hillie gaat na het koffiedrinken meestal wandelen met een klein groepje. Een half uur, drie kwartier, soms wat langer. “Koken vind ik niet zo leuk, ik weet het niet zo heel goed meer. Dan zie ik een groente, maar dan weet ik niet wat ik er mee moet doen. Mijn broer bracht laatst andijvie en sla mee van zijn bouwland. Dan zeg ik ‘wat moet ik er mee’. Ook thuis koken vind ik lastig. Ik vergeet nog wel eens wat en dan moet ik weer naar de supermarkt. Maar ik heb nog geen brand gehad.”

Activiteiten

Mevrouw Hoitink, een andere deelneemster, gaat meestal fietsen op de duofiets samen met vrijwilliger Jan. “Ik fietste altijd zo graag,” vertelt ze. “En nu kan het op deze manier weer, zo mooi! En de beweging is goed voor mijn heupen. Ik heb twee kunstheupen.” Een andere mevrouw is armbandjes aan het maken voor de dag van de mantelzorg en een groepje is aan het rummikubben. Ed helpt vrijwilligster Nanja bij het koken. Op de foto wil hij liever niet, maar Hillie wel. Zij geniet ervan en luistert goed naar de fotograaf.

Hillie gaat ook samen met coördinator Monique op de foto. Ze hebben het gezellig met elkaar. Na het interview gaat Monique nog even koersballen met Hillie. Dat is lastiger dan het lijkt, de bal rolt met een ‘afwijking’. Maar Hillie pakt het aardig op. “Weer wat geleerd.”

 

Deel deze pagina