Meneer in de stoel

Zingen in het koor heeft mij geholpen met mijn spraak

Meneer Van de Kerke

Op 11 april start het Koor Zeg het met zang. Het koor is speciaal voor mensen met een communicatieve beperking. We spraken meneer Van de Kerke en zijn echtgenote. Hij vertelt over zijn deelname aan het koor een paar jaar geleden en wat het hem gebracht heeft.

Meneer Van de Kerke heeft zo'n 21 jaar geleden een beroerte gehad, waardoor zijn spraakvermogen verminderd is, maar hij kon destijds nog steeds thuis wonen. In 2010 ging hij zelf vanuit zijn huis in IJsselmuiden met de scootmobiel naar Myosotis om mee te zingen in het koor. Twee jaar geleden werd zijn mobiliteit nog eens ernstig beperkt door een bedrijfsongeval en verhuisde hij naar de Amandelboom.

U heeft eerder deelgenomen aan een soortgelijk koor. Wat heeft u er destijds toe aangezet om deel te nemen?
“Voor mijn herseninfarct zong ik bij een mannenkoor, dit vond ik erg leuk om te doen. Na mijn herseninfarct zag ik een artikel in de krant, de Brug, en mijn logopedisten Gerdien en Dorothea wezen me er ook op. Ze dachten dat het iets voor mij zou kunnen zijn.”

Heeft u deelname aan het koor u geholpen bij uw revalidatie en spraakontwikkeling?
“Ja, absoluut. Het heeft me enorm geholpen met mijn woordenschat. In sommige liedjes zaten woorden waarvan ik dacht: "Oh ja!"

Dus u merkte duidelijk verschil?
Ja, want naast het zingen van liedjes leerde ik ook stap voor stap uitdrukkingen te gebruiken, zoals "Hoe was het op school?" Ik wilde graag met mijn dochter kunnen praten over haar schooldag. Mijn vrouw merkte ook dat ik niet alleen maar losse woorden gebruikte, maar meer in zinnen begon te praten.”

Wat vond u mooi om te ervaren tijdens het zingen in het koor?
“Het was speciaal om samen in koor te zingen, waar je echt moet luisteren naar anderen.”

Heeft deelname aan het koor bijgedragen aan het opbouwen van sociale relaties of vriendschappen voor u?
“Niet echt specifieke vriendschappen, maar het was altijd heel gezellig. We dronken koffie en thee na afloop en zongen samen. Ik vond het echt jammer dat het toen stopte.”

Wat zijn volgens u de voordelen van deelname aan een koor voor mensen met een communicatieve beperking?
“Het was gezellig en heeft mij echt geholpen met mijn spraak. Het voelde ook fijn om met mensen te zijn die in dezelfde situatie zitten, zodat je je niet alleen voelt. Het was echt een uitje, speciaal georganiseerd voor mensen zoals ik, dus ik voelde me erg welkom.”

Zou u anderen met een communicatieve beperking aanraden om deel te nemen aan het nieuwe koor?
“Absoluut! Het heeft me veel geholpen en ik vond het echt een leuke ervaring.”

Heeft u zich al opgegeven voor het koor dat op 11 april start?
“Nog niet, maar ik wil heel graag weer meedoen. We moeten alleen nog even bedenken hoe ik met mijn rolstoel bij Quintus kan komen.”

Wilt u verder nog iets delen met potientele deelnemers van het koor?
“Bij het vorige koor had ik de bijnaam Pavarotti. Ik kan namelijk heel hard zingen."

Dat is geen verkeerde bijnaam! Dus eigenlijk kunnen we concluderen dat u niet zozeer blij bent met het koor, maar het koor ook blij is met uw deelname?
"Juist! Dat heb je mooi verwoord! 😉"

 

Over het koor Zeg het met zang
Het koor is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die zelf een communicatieve beperking ervaren. Maar ook familieleden of bekenden zijn van harte welkom om mee te zingen (gratis voor naasten). U hoeft geen cliënt van IJsselheem te zijn om mee te kunnen doen. Het koor staat onder leiding van zangdocent Suze Cramer. René Lorist begeleidt de zang op piano of gitaar. Ook is er een logopedist van IJsselheem betrokken bij het koor. Het repertoire zal passend zijn en wordt in overleg met de koorleden gekozen. Gedacht wordt aan liedjes in allerlei stijlen en uit diverse genres. Het koor repeteert wekelijks in Quintus. Het gebouw is goed toegankelijk (rolstoelingang aan de zijkant van het gebouw). Na afloop is er gelegenheid om in de foyer van Quintus iets te drinken en na te praten. Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.

Heeft u interesse in het koor of wilt u uw aanmelden? Bekijk hier alle informatie.

 

Deel deze pagina