Nieuwe Haven

Vlakbij het historische centrum van Zwolle biedt Nieuwe Haven verschillende woonvormen en een veilige woonomgeving.

Wonen in Nieuwe Haven

U verhuist naar Nieuwe Haven als volledig zelfstandig wonen niet meer gaat. Het is er veilig en er is altijd zorg in de buurt, maar u woont in uw eigen appartement en samen met u kijken we steeds naar uw wensen. Als de behoefte aan een vaste dagstructuur groot is, bieden wij extra vertrouwdheid en veiligheid in een kleinschalige woonvorm.

Wie beschermd gaat wonen, heeft vaak al flink ingeleverd. Voor familie is dat soms moeilijk om te ervaren. Een bezoek brengen of meedoen met een activiteit valt dan niet altijd mee, maar helpt wel om in contact te blijven en te begrijpen wat er leeft. Ouderen hebben vaak te maken met beperkingen die niet meer overgaan. Door in gesprek te gaan en respect te hebben voor de ander vinden we samen een weg die past.

De mens met zijn beperking mag zijn wie hij is, en een passende en veilige omgeving staat daarbij centraal. Iemands levensgeschiedenis vertelt wie hij was en is, zijn naasten kennen hem als geen ander. Dat maakt hun zorg en nabijheid, juíst nu, van onschatbare waarde.

Wonen voor mensen met dementie

Nieuwe Haven biedt, met een vaste dagstructuur en begeleiding, extra bescherming aan mensen met dementie. De bewoners hebben ieder een eigen kamer, douche en toilet worden twee aan twee gedeeld. Het dagelijks leven speelt zich af in één van de twee huiskamers op de verdieping. Daar wordt met verzorgenden, vrijwilligers, mantelzorgers, medewerkers welzijn gekookt, gegeten en geleefd.

De appartementen

De ruime en lichte appartementen van Nieuwe Haven beschikken elk over een aparte slaapkamer, eigen douche en toilet en een keukenblok met magnetron. De warme maaltijd wordt elke middag bereid in de keuken van het restaurant en gezamenlijk genuttigd. Maar als u dat wilt, kunt u natuurlijk ook in uw eigen appartement eten.

Zorg

Met een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, specialist ouderengeneeskunde, psycholoog en de muziektherapeut hebben we alle zorg onder één dak. Een vraag is snel beantwoord, een afspraak vlot gemaakt. De zorg is dichtbij en dat geeft een gerust gevoel. Onder het dak van Nieuwe Haven huizen ook een kapper, een winkeltje en tal van huishoudelijke diensten om u te ondersteunen.

Behandeling

De fysiotherapeut in Nieuwe Haven is er niet alleen voor bewoners. Het is eerstelijnszorg, wat betekent dat ook mensen van buiten Nieuwe Haven welkom zijn en gebruik kunnen maken van onze oefenzaal. Hetzelfde geldt voor de ergotherapeut en de logopedist. Ook zij zijn er voor mensen van binnen en buiten Nieuwe Haven.

Activiteiten

Onder begeleiding van een team welzijnswerkers en mede door de inzet van trouwe vrijwilligers is er een breed aanbod van activiteiten in de Nieuwe Haven. Met deze activiteiten en ook met individuele begeleiding hebben we aandacht voor gezelligheid, een lach op iemands gezicht, een goed gesprek, een band opbouwen, met een fijn, warm en veilig gevoel in het leven kunnen staan, ondanks eventuele (lichamelijke) beperkingen. Kortom, het welzijn van de bewoner staat voorop.

Te denken valt aan recreatieve activiteiten, ontspannende activiteiten maar ook zin-gevende activiteiten. Zo omvat het aanbod aan activiteiten fitgym, aquamentie, creatief bezig zijn, diverse spellen, gespreksgroepen, muziek, moestuin, zingen en de wekelijkse kerkdienst.

We kijken naar de behoeftes en wensen van de bewoner. Veel van de activiteiten vinden plaats in het restaurant, in huiskamers, in de binnentuin of zelfs buitenshuis. Ook is het mogelijk om samen gezellig eropuit te gaan met de duo-fiets of de rolstoelfiets. Samen voegen we aan het leven mooie dagen toe.

Familie

Als iemand in Nieuwe Haven komt wonen, blijven familie en naasten betrokken. Zij spelen een belangrijke rol, maar weten vaak niet direct hoe. Daarom gaan we met elkaar in gesprek, tijdens familieavonden en gewoon tussendoor. Ook is er de mogelijkheid om mee te lezen in het cliëntdossier. We trekken graag samen op om onze bewoners en hun naasten ook in deze levensfase te laten genieten van mooie momenten. Het persoonlijke levensverhaal van iemand staat hierbij centraal.

In de kleinschalige woonvormen speelt het dagelijks leven zich af in de huiskamers. De activiteiten zijn gericht op behoeften en mogelijkheden van de cliënt. Bewoners van de appartementen kunnen gebruik maken van een gezamenlijke huiskamer. Het is een plek waar men elkaar ontmoet, waar koffie-ochtenden en activiteiten worden georganiseerd door familie, medewerkers en vrijwilligers of waar mensen gewoon gezellig samen kunnen zijn.

Centrum voor behandeling en dagbesteding

Het Centrum voor behandeling en dagbesteding is een expertisecentrum voor mensen met ouderdomsklachten. Ouderen kunnen hier terecht voor behandelingen zoals fysiotherapie, logopedie, ergotherapie of valpreventie.

Bewoners van Nieuwe Haven die behoefte hebben aan structuur, kunnen meedoen aan dagbestedingsactiviteiten. Soms zijn deze in een eigen groep, soms sluit de groep aan bij andere activiteiten in het huis. Aan het eind van de dag wordt gezamenlijk gegeten.

Ouderen van buiten Nieuwe Haven die in aanmerking komen voor dagbesteding, doen mee met activiteiten in het Centrum voor behandeling en dagbesteding. Zo nodig kan er een combinatie plaatsvinden van dagbesteding en behandeling.

Restaurant

Het restaurant van Nieuwe Haven is niet alleen een plek voor een kopje koffie of het nuttigen van de dagelijkse warme maaltijd of gezellige activiteiten.

Bij bijzondere gelegenheden – Pasen, Moederdag, Koningsdag, Kerst – is er altijd een passend menu. Net als tijdens de familiediners die regelmatig worden georganiseerd. Het zijn gezellige momenten om juist dan met gasten aan te schuiven. En heeft u een verjaardag te vieren, dan is het restaurant daar bij uitstek geschikt voor.

Seniorenfitness

Bewegen is goed voor senioren. In Nieuwe Haven is er een seniorenfitness-groep, bestemd voor mensen van buiten én voor bewoners van Nieuwe Haven. Wie hiervoor kiest, krijgt een persoonlijk beweegprogramma, afgestemd op de eigen mogelijkheden. Er is gerichte begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Opleiding en samenwerking

Nieuwe Haven is een bekend centrum voor ouderenzorg in Zwolle. Vaak lopen er jonge mensen stage die een (zorg)opleiding volgen, zich oriënteren op een beroep of een maatschappelijke stage doen. Ook is in het gebouw het ‘praktijklab’ gevestigd van het Zorgtrainingscentrum, een samenwerkingsverband van Zwolse zorgorganisaties en opleidingsinstituten. De deelnemers houden zich bezig met het zoeken naar nieuwe zorgvormen in de praktijk.

U zult zeker mensen ontmoeten van het Zorgtrainingscentrum. Soms zullen zij bewoners en hun naasten betrekken bij het onderzoek of uw mening vragen. Zo wordt de ouderenzorg voor de toekomst ook een beetje van u.

Vrijwilligerswerk

Regelmatig zoeken wij nieuwe, enthousiaste vrijwilligers voor onze locaties die extra aandacht geven. Een kop koffie drinken, een wandeling maken of een activiteit doen. Iets voor jou? Lees hier meer over vrijwilligerswerk in de ouderenzorg.

Meer informatie of contact

Heeft u vragen over een verhuizing naar een locatie van IJsselheem? Lees hier meer over Wonen bij IJsselheem. Wilt u meer weten over wonen in Nieuwe Haven? Twijfelt u wat u moet doen?  Mail of bel ons gerust om even te overleggen:
info@ijsselheem.nl of 088-33 94400 (op werkdagen bereikbaar tussen 08:00 en 18:00 uur).

Nieuwe Haven

  • Burg. Vos de Waelstraat 1
  • 8011 AS Zwolle
  • Veelzijdig zorgaanbod
  • Bedrijvigheid restaurant
  • Seniorenfitness

Neem een kijkje binnen

Huiskamer
Appartement
Restaurant
Huiskamer
Kamer
Kamer

Nieuwe Haven

  • Burg. Vos de Waelstraat 1
  • 8011 AS Zwolle