Wilhelmina van Sonsbeeck

In Zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck -in de wijk Diezerpoorter- vormen zeven mensen met dementie samen een huishouden. In een beschermde, huiselijke en herkenbare omgeving.

Wonen in Wilhelmina van Sonsbeeck

Mantelzorgers willen én kunnen veel. Toch komt er een moment dat langer zelfstandig wonen echt niet meer kan. Verhuizen is dan vaak pittig. Voor de mens met dementie, omdat hij of zij zich in het begin ontheemd kan voelen. Voor de familie, omdat de zorg zwaar drukte. Vanzelfsprekend mag een ieder die eerste weken even op adem komen. Daarna zien we elkaar geregeld. Net als voorheen gaan naasten immers op bezoek bij hun dierbare. Wanneer en zo vaak als ze willen. De kleinschaligheid maakt de wederzijdse betrokkenheid groot. We blijven met elkaar in gesprek over wensen, gewoontes en verwachtingen.

Zorgleefplan

Op het moment dat iemand bij ons komt wonen, vragen wij de naasten om zijn of haar levensgeschiedenis op te schrijven. We willen graag meer weten van het leven, het karakter en de gewoontes en de voorkeuren van de bewoner. Dat schept een fijne band en is een onmisbare basis voor het zorgleefplan dat het zorgteam van Wilhelmina van Sonsbeeck samen met de naasten, de specialist ouderengeneeskunde en de psycholoog opstelt.

Daarna blijven de naasten betrokken bij het zorgleefplan, hebben ze inzicht in de persoonlijke agenda en praten we samen over wat de bewoner in deze levensfase nodig heeft.

De dagelijkse dingen

Iedere bewoner heeft zijn eigen ritme. In Wilhelmina van Sonsbeeck leven we daarnaar - onze medewerkers zijn er wanneer ze nodig zijn. Dus graag vroeg op of liever uitslapen? Het kan. Net als helpen in het huishouden. Van samen op pad voor een boodschap in de buurt tot het vouwen van een wasje of ‘t roeren in de soep. Niet omdat het moet, maar omdat het een sfeer creëert van thuis – waar de mens met dementie kan zijn wie hij is. Daarbij vormt het persoonlijke levensverhaal het uitgangspunt.

Aandacht

Wanneer het dementieproces doorgaat, worden ook de dagelijkse dingen minder gewoon. Mensen voelen zich soms angstig, verdrietig of eenzaam. Niet alles lukt meer. Oog hebben voor deze fase, aandacht geven en inspelen op de beleving van de bewoner, zijn belangrijk. Soms is het goed om er gewoon te zijn. Nabijheid laten ervaren, dat geldt voor familie, de vrijwilligers én de professionele zorg. Toch zijn ook activiteiten heel belangrijk, hoe klein soms ook. Een wandelingetje maken, voorgelezen worden of samen luisteren naar muziek. Voor bewoners, verzorgers én mantelzorgers fijn om te doen. Is die mogelijkheid er niet, dan zoeken we samen naar andere manieren.

Ook vrijwilligers, buurtgenoten of studenten hebben (soms tegen een kleine vergoeding) veel te geven. Zoals de kinderen van basisschool Aquamarijn, die met Koningsdag een knutselwerkje maken voor onze bewoners en hen omgekeerd laten meegenieten van hun Koningsspelen.

Kleinschalig wonen

In Zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck hebben bewoners ieder een ruime zit-/slaapkamer, met eigen sanitair. Deze kan met eigen meubels worden ingericht. De vertrouwde stoel in de hoek, een kastje, tv en andere spulletjes. Foto’s aan de muur. Ook in de gemeenschappelijke woonkamer kunnen eigen meubels worden toegevoegd, waardoor een prettige en herkenbare sfeer ontstaat. Bij mooi weer is het goed toeven op de balkons of in de binnentuin.

Een heem in de buurt

Wie is geboren en getogen in Dieze, de Diezerpoort of de Bagijneweide, komt er graag terug. Wilhelmina van Sonsbeeck wil dan een heem zijn in de buurt, een ontmoetingsplek in de wijk. Met een buurtkamer die beschikbaar is voor een welzijnsactiviteit, feestje of gewoon een praatje. Voor familie en mantelzorgers die er met hun naasten, en wellicht met medebewoners, gezellig willen samen zijn of eventueel een activiteit willen doen. En voor de onmisbare vrijwilligers, die er hun tijd en aandacht inzetten en net als wij van betekenis willen zijn voor onze ouderen. Zo kan een bewoner gewoon naar zijn geliefde Treinclub blijven gaan en komen de peuters van peuterschool Aquamarijn geregeld over de vloer om gezellig te spelen.

Bijvoorbeeld op de donderdagochtend, als we in samenwerking met Stichting WijZ de buurtkamer openen voor ouderen in het kader van ‘Welzijn op recept’. Mensen die zich eenzaam voelen, komen dan voor de koffie, een spelletje – rummikub is favoriet – en een warme maaltijd.

Vrijwilligerswerk

Regelmatig zoeken wij nieuwe, enthousiaste vrijwilligers voor onze locaties die extra aandacht geven. Een kop koffie drinken, een wandeling maken of een activiteit doen. Iets voor jou? Lees hier meer over vrijwilligerswerk in de ouderenzorg.

Meer informatie of contact

Heeft u vragen over een verhuizing naar een locatie van IJsselheem? Lees hier meer over Wonen bij IJsselheem. Wilt u meer weten over wonen in Wilhelmina van Sonsbeeck? Twijfelt u wat u moet doen?  Mail of bel ons gerust om even te overleggen:
info@ijsselheem.nl of 088-33 94400 (op werkdagen bereikbaar tussen 08:00 en 18:00 uur).

Wilhelmina van Sonsbeeck

  • Bagijneweide 3
  • 8021 TA Zwolle
  • Kleinschalig wonen
  • Betrokken vrijwilligers
  • Gezamenlijke huishouding

Neem een kijkje binnen

Slaapkamer
Huiskamer
Slaapkamer
Entree en gang

Wilhelmina van Sonsbeeck

  • Bagijneweide 3
  • 8021 TA Zwolle