Vrijwilligster Marian schenkt koffie in voor cliënt

Doe waar je hart ligt! Ik vind het fijn om mijn zorg aan anderen te kunnen geven en om iets voor ze te kunnen betekenen.

Marian (vrijwilligster Vijverhof)

“Het begon met vier bewoners, maar het zijn er nu al veertien,” vertelt Marian enthousiast. “Mensen vinden het gezellig, koffie drinken met elkaar en een praatje maken."

Sinds april dit jaar is Marian Eenkhoorn vrijwilligster bij De Vijverhof in Kampen. Op zondagochtend drinkt ze koffie met een aantal bewoners in het restaurant. Ze blijft meestal ook om het eten daarna op te nemen, rond te brengen en later weer af te ruimen. 

Humor

“Het begon met vier bewoners, maar het zijn er nu al veertien,” vertelt Marian enthousiast. “Mensen vinden het gezellig, koffie drinken met elkaar en een praatje maken. Het loopt vanzelf, het is een gezellige groep. Je ziet dat ze van het koffie-ochtendje genieten. Er zit nog volop humor in de mensen. Niet alleen dames, er zijn ook twee heren bij. Een daarvan doet me erg aan mijn vader denken.”

Past precies

Marian is met dit vrijwilligerswerk begonnen omdat ze tijdelijk zonder baan zat. “Ik ben geen type om thuis te zitten, ik ben graag onder de mensen.” Via WIJZ Welzijn Kampen kwam ze terecht bij de Vijverhof. “Marijke, de vrijwilligerscoördinator, had met mij een gesprek en kwam met dit idee. Dat past precies bij mij. Ik heb wel iets met ouderen. Ik vind het fijn om ze een klein beetje vreugde te kunnen geven. Mijn vader en moeder hebben hier ook in een aanleunwoning gewoond. Ik heb gezien wat een bezoekje met ze deed.”

Zorgzaam

Ze omschrijft zichzelf als een zorgzaam type. “Ik ben alleen, mijn dochter zit op kamers en mijn vader is in 2020 overleden. Ik vind het fijn om mijn zorg aan anderen te kunnen geven en om iets voor ze te kunnen betekenen.” Ze geniet van de zondagochtenden. “In het weekend is er wat minder te doen en het is dan wat stiller. Daarom vind ik het fijn dat ik dit kan bieden voor de mensen. Soms wonen kinderen ver weg of ze kunnen in het weekend niet langskomen.”

Erbij horen

De medewerkers van IJsselheem zijn erg aardig. “Ze zijn lief voor me. ‘Til je niet te zwaar?’ Of ‘als je weg wil gaan, kan je weggaan hoor!’ Ik voel me echt erbij horen hier.” Eerder hielp Marian ook op de vrijdag tussen de middag, maar ze heeft inmiddels weer een baan. “Daarom wilde ik ook in het weekend iets doen, zodat ik daar mee door kon gaan als ik een baan had.”

Tip

Een tip voor mensen die twijfelen of vrijwilligerswerk iets voor ze is? “Kijk naar waar je hart ligt. En probeer van daaruit iets te vinden. Dan vind je het allicht leuk om te doen!”

Wat denk jij, is vrijwilligerswerk in de ouderenzorg iets voor jou?  

Elk jaar starten mensen met vrijwilligerswerk bij IJsselheem. Ze zijn zo belangrijk voor de sfeer in onze locaties! Marian is zo'n goeierd. We maakten ook portretten van Henk, Marjolein en Lorraine. Is vrijwilligerswerk in de ouderenzorg ook iets voor jou?

Meld je ook aan als vrijwilliger 

 

 

Deel deze pagina