Vrijwilligster Marjolein hangt vlaggetjes op

Ik vind het leuk om iets creatiefs te doen en dat te combineren met zorg

Marjolein (vrijwilligster Nieuwe Haven)

Mooi om te zien hoe ontspannen cliënten worden van rustig kleuren. Maar zo is er een meneer die niet weet wat hij met een kleurplaat aan moet. Maar geef je hem een blanco vel en een pen, dan maakt hij hele mooie tekeningen. Je ziet hem daardoor opbloeien!”

Marjolein Visser (27) was op zoek naar een plek waar ze uren voor haar studie Verpleegkunde kon invullen. “Het moest iets zijn dat met zorg te maken had,” vertelt ze. Via Zwolle Doet zag ze een oproepje voor de ‘Versierclub’ bij de Nieuwe Haven in Zwolle. Die was echter nog niet van start gegaan. “Vrijwilligerscoördinator Hermien stelde voor om te helpen bij de creatieve workshops op de vrijdagmiddag bij de Nieuwe Haven. Via Zwolle Doet had ik ondertussen ook gesolliciteerd op de schildersclub voor mensen met dementie bij Anna Heerkens.”

Creatief

“Ik vind het leuk om iets creatiefs te doen en dat te combineren met zorg. Mooi om te zien wat activiteiten en de sfeer die wel wat vergelijkbaar zijn met de dagbesteding doen met bewoners. In die zin krijg ik zo wel een bredere blik op de zorg. En ik wilde graag op een andere manier iets met cliënten doen. Ik vind het heel leuk om te zien dat cliënten het leuk hebben!”

Opbloeien

Ze vertelt over de activiteit voor cliënten met dementie op Anna Heerkens: “Daar heerst een huiselijke sfeer, we begeleiden haast 1-op-1. Het valt me op wat het met ze doet. Mooi om te zien hoe ontspannen cliënten worden van rustig kleuren. Maar zo is er een meneer die niet weet wat hij met een kleurplaat aan moet. Maar geef je hem een blanco vel en een pen, dan maakt hij hele mooie tekeningen. Je ziet hem daardoor opbloeien!”

Gezellig

Op de Nieuwe Haven is het weer heel anders: “Hier kennen de bewoners elkaar en is er een gezellige en ontspannen sfeer. Ze kletsen gezellig samen. Samen met bewoners hebben we een aquarium gemaakt op de vrijdagmiddag. Dat staat nu bij de receptie. Leuk, iedereen heeft daaraan bijgedragen! Door mijn vrijwilligerswerk heb ik een andere kijk op het verpleeghuis gekregen. Het is er socialer en leuker dan ik dacht!”

Versierclub

Later is de ‘Versierclub’ van start gegaan. “We hebben een lijst met activiteiten en kiezen daar evenementen uit waar we versieringen bij bedenken die we gaan maken. Samen met de andere vrijwilliger spreek ik hier af en we hebben laatst bijvoorbeeld het bushokje beschilderd. Cliënten vinden dat leuk om te zien! En we hebben ook slingers gemaakt voor de high tea, dat kunnen we ook thuis doen in de avonduren. Dat vind ik ook wel prettig.”

Voldoening

Haar omgeving zegt, ‘goed dat je dat doet’, maar Marjolein krijgt er ook veel voor terug. “Ja natuurlijk, studiepunten, maar het geeft me ook veel voldoening.” En wat raadt ze leeftijdsgenoten aan? “Kijk eens op Zwolle Doet, daar vind je veel mogelijkheden. Ook kleine dingen zoals boodschappen doen. Of je kunt bijvoorbeeld indirect iets doen voor cliënten, zoals bij de Versierclub! Je kan altijd een keertje bij ons komen kijken!” 

Marjolein kan vanwege stage niet meer bij de workshops zijn, maar is nu vrijwilliger bij een groepje werkende jonge dames die zich bezighouden met creatieve versierideeën.

Vrijwilligster Marjolein zit aan de knutseltafel met cliënten

Wat denk jij, is vrijwilligerswerk in de ouderenzorg iets voor jou?  

Elk jaar starten mensen met vrijwilligerswerk bij IJsselheem. Ze zijn zo belangrijk voor de sfeer in onze woonzorglocaties! Marjolein is zo'n goeierd. We maakten ook portretten van Henk, Marian en Lorraine. Is vrijwilligerswerk in de ouderenzorg ook iets voor jou?

Lees hier meer over vrijwilligerswerk bij IJsselheem >>

Meld je ook aan als vrijwilliger 




 

Deel deze pagina