IJsselheem heeft een eigen VAR
8 maart 2023

Geplaatst op 15 december 2020
Fysiotherapie IJsselheem gaat zich enkel nog richten op cliënten met een complexe zorgvraag waarbij zorg met meerdere disciplines het uitgangspunt is.
De zorg verandert. We leven langer, kwetsbare ouderen wonen langer thuis en de zorgvraag wordt complexer. Vaker is meer zorg gelijktijdig nodig. Dit vraagt een andere benadering en daarom is Fysiotherapie IJsselheem gestopt met enkelvoudige behandelingen, zoals knieblessures of nekklachten.
In de ruime oefenzaal van Myosotis waar we hebben afgesproken, trapt een dame op leeftijd op een fietssimulator door de straten van Parijs. Fysiotherapeuten Frank Strous en Sonja Visser praten over hun praktijk die na 47 jaar een nieuwe koers vaart.
Fysiotherapie IJsselheem ontstond in 1973 toen Piet Hanekamp in volledig dienstverband kwam van destijds "De Verenigde Gasthuizen". Naast het verpleeghuis (huize Myosotis) en verzorgingshuis (huize Margaretha) startte Piet een polikliniek. De praktijk groeide al gauw uit tot één van de grootste praktijken van Kampen en IJsselmuiden. Uiteindelijk ontstond een breed georiënteerde praktijk met specialisaties in de Geriatrie fysiotherapie, Manuele therapie, Cyriax en oedeemtherapie. In 2007 nam Frank het stokje over van Piet en werd daarmee praktijkhouder. Hoogtepunten zijn de opening van het nieuwe verpleeghuis in het voormalig stadsziekenhuis door toenmalig minister Els Borst in 2015 en het bereiken van de Pluspraktijkstatus van het Zilveren Kruis in 2017.
Sonja werkt al 16 jaar in de praktijk, Frank zelfs 40 jaar. Jarenlang behandelden zij hun cliënten met ziel en zaligheid. Frank legt uit hoe hecht die band kan zijn: “Vorige week sprak ik iemand die 32 jaar geleden bij mij onder behandeling kwam vanwege een val op het ijs; problemen met de stuit. Nu woont hij al enkele jaren in Zwolle, toch komt hij met klachten nog altijd naar onze praktijk in Kampen.” Van veel cliënten moesten ze afscheid nemen. Frank: “Iemand
vroeg van de week nog in De Oudestraat: 'Strous, ‘k heb last van mien skolder, hoe loat kan’k koomn?' Dat kan dus niet meer.” Behandeling van enkelvoudige klachten zoals schouderklachten, rugklachten, sportblessures etc. behoort tot het verleden. Ze vinden het jammer om die doelgroep los te laten. Frank: “We willen al onze (oud) cliënten bedanken voor het vertrouwen wat ze al die jaren in ons hebben gesteld. Het heeft ons goed gedaan!”
Fysiotherapie IJsselheem heeft al jarenlange ervaring met meervoudige behandelingen. Het is de basis van hun werk. Ze hebben de kennis en expertise in huis om optimale zorg te leveren. In de praktijk zelf, waar ze twee mooie grote oefenzalen tot hun beschikking hebben, of bij de mensen thuis. Frank en Sonja roemen de samenwerking met de andere vakgroepen die allen onder één dak gesitueerd zijn. Ze zien de voordelen voor cliënten en huisartsen, die gebruik maken van de gebundelde kennis van zoveel vakmensen: fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, psychologie, diëtetiek en de wijkverpleging met als eindverantwoordelijke de specialist ouderengeneeskunde.
Sonja: "Door met meer disciplines samen te werken, benaderen we de cliënt vanuit een breder perspectief. Denk hierbij aan een cliënt die een beroerte heeft gehad en problemen ervaart op verschillende gebieden zoals het motorisch functioneren, spraak, cognitie etc. Daarnaast is te denken aan andere neurologische aandoeningen, mensen met valrisico, maar ook de kwetsbare ouderen die problemen ervaren in de thuissituatie maar zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. In dit laatste geval bijvoorbeeld, bekijken we samen met de ergotherapeut de eventuele behandelmogelijkheden en aanpassingen die nodig zijn om te kunnen voldoen aan de hulpvraag van deze cliënt.”
Goed om te weten, is dat dan niet de huisarts, maar de specialist ouderengeneeskunde eindverantwoordelijk is voor het multidisciplinaire proces en ook medisch inhoudelijk meekijkt bij de problematiek. Bij een verwijzing krijgt de cliënt dan ook altijd een kennismakingsgesprek met deze arts. Sonja benadrukt het belang van een multidisciplinair overleg (MDO). “Het uitgangspunt is de hulpvraag van de cliënt. In het multidisciplinaire overleg, dat met regelmaat plaatsvindt, worden de doelen van de cliënt en de voortgang hiervan geëvalueerd en eventueel bijgesteld.” IJsselheem is één van de (weinige) organisaties in deze regio die de multidisciplinaire aanpak, voor een steeds groter groeiende groep complexe zorgvragen, kan oppakken. Daar zijn ze best trots op. “Laat ons dat dus maar doen,” zegt Sonja.
Als we weer afscheid nemen van elkaar, wacht de virtuele fiets op een nieuwe cliënt.
De heer Veenhuizen (65) kreeg in 2016 een herseninfarct en raakte eenzijdig verlamd. Hij kreeg te maken met therapeuten van meerdere instanties, totdat hij onder behandeling kwam bij IJsselheem:
“Vanochtend had ik nog fysiotherapie. Liep ik zelfstandig door de brug in de oefenzaal van Myosotis. Een hele stap vooruit. Daarnaast heb ik veel steun aan de psycholoog, Lisa. Ook krijg ik muziektherapie én ergotherapie. Wat zo prettig is? De korte lijnen. Iedereen weet van elkaar wat ze doen. De mensen staan heel dicht bij elkaar. Als ik de arts wat vraag, dan weet hij wat Roelien (fysiotherapeut) heeft gedaan. Iedereen praat met elkaar en is op de hoogte. Bovendien mag ik meepraten! Zeggen wat ik zelf denk wat goed voor me is. Daar is ruimte voor. Ik voel me gelijkwaardig. Dat is gewoon super.”
Om in aanmerking te komen voor (fysiotherapie)behandeling bij IJsselheem heeft u een verwijzing nodig. Uw huisarts regelt een intakegesprek met de specialist ouderengeneeskunde. Heeft u vragen? Twijfelt u wat u moet doen? Bel ons voor overleg: 038-33 94483
8 maart 2023
10 februari 2023
5 januari 2023
30 december 2022
22 december 2022
8 december 2022
2 december 2022
3 juni 2022
19 mei 2022