Geplaatst op 08 februari 2021

Horecapersoneel biedt nog vaker helpende hand in de ouderenzorg

Het volle dienblad met koffie en thee wordt vakkundig door de woonkamer vervoerd. Heel soepel. Medewerkers horecabedrijf De Agnietenberg en Hotek Zwartewater helpen mee in de zorg.

Geen uitbundige bruiloften, zakelijke diners of grootschalige recepties, maar Christa helpt in een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie in Zwolle. Zij was in november de eertse medewerker, van De Agnietenberg, die tijdelijk in de zorg stapte. Sinds januari werkt ook personeel van Hotel Zwartewater tijdelijk in de zorg.

De ouderenzorg staat behoorlijk onder druk. De zorg moet doorgaan, terwijl de zorgmedewerkers ook te maken hebben met ziekte en thuisquarantaine. Ondertussen zitten horecamedewerkers door de verplichte sluiting gedwongen thuis. Medewerkers van horecabedrijf De Agnietenberg en Hotel Zwartewater ondersteunen tijdelijk de zorg in woonlocaties van woonzorgconcern IJsselheem. Het mes snijdt aan twee kanten; de zorg wordt ontlast en de horecamedewerkers kunnen tijdelijk aan het werk. Uiteraard blijven de medewerkers gewoon bij het horecabedrijf in dienst.  

Christa maakt plezier met een bewoonster van Anna Heerkens

De precieze werkzaamheden van de horecamedewerkers kunnen per locatie verschillen en lopen uiteen van helpen met maaltijden en activiteiten in een huiskamer, tot licht huishoudelijk werk. Hierdoor krijgt zorgpersoneel wat meer ruimte voor de zorg. Heel waardevol.  
 
Het was wel even wennen
Van salesmanager naar medewerker in de zorg. Christa (30) startte als eerste medewerker bij Anna Heerkens, dit is een locatie in Zwolle waar mensen met dementie kleinschalig wonen. Ze was direct enthousiast: “Mijn oma had dementie en woonde ook kleinschalig, alleen dan in Apeldoorn. Dat was mijn enige referentiekader (van de ouderenzorg red.). Het is wel even wennen, maar ik merk dat iedereen het waardeert dat ik er ben. Even die wandeling, die extra aandacht voor iemand. Ik kan echt iets betekenen." 
Thea Tuinstra, recruiter bij IJsselheem: "Prachtig toch? Een duidelijke win-win-win situatie voor beide organisaties, de horeca- en zorgmedewerkers én onze cliënten. We hebben er alle vertrouwen in."   
 
Trots op haar medewerkers 
IJsselheem is ondertussen met meer medewerkers in gesprek – van chef-kok tot schoonmaak - om tijdelijk ook de zorg op andere locaties te ontlasten. Nelleke Alleman – Dijkhuizen, directeur bij De Agnietenberg: "Ik ben trots dat mijn medewerkers in deze bijzondere tijd ingezet kunnen worden in de zorg. Ze willen niet stil zitten en zetten zich voor de volle honderd procent in. Uiteraard hoop ik dat we in de loop van 2021 weer aan de slag kunnen in ons eigen vakgebied, maar tot die tijd dragen wij graag ons steentje bij."


Op bovenstaande foto Personeel van Hotel Zwartewater in Woonzorgcentrum De Schans.

Deel deze pagina

Meer nieuws: