Geplaatst op 23 maart 2021

Corona wordt diep onder de grond gestopt, door bewoners van De Vijverhof en leerlingen van De Wegwijzer

In basisschool De Wegwijzer gaat bij de keuken de kruipruimte los. Het massief zware luik wordt opzij gelegd. Uit elke groep van de basisschool is één leerling aanwezig. Er is één bewoner (87 jaar) van De Vijverhof. Hij wilde dit moment niet missen.

Iemand filmt, zodat ook andere bewoners en leerlingen getuige kunnen zijn. Burgemeester Bort Koelewijn krijgt van iedereen een blik vol persoonlijke ervaringen over corona, die legt hij zorgvuldig in de kruipruimte. Daar blijven de ervaringen van jong en oud liggen. Ten minste voor een jaar. Zo schrijven jong en oud samen geschiedenis.

'De Tijdscapsule' is een initiatief van de basisschool

Herjonna Toepoel, directrice van De Wegwijzer, zegt: "De coronatijd gaat de geschiedenisboeken halen. Door nu op te schrijven hoe wij dit moment ervaren, kunnen we later teruglezen hoe dit moment beleefd werd. Bewoners van De Vijverhof én leerlingen van De Wegwijzer kregen een blik, een soort schatkist, voor die toekomst. Deze vulden zij met informatie, zoals foto's, mondkapjes en een persoonlijke brief.

De leerlingen kregen het blik, met een brief én een werkboek, thuisgestuurd. Daar konden zij met hun ouders kletskoekjes bakken en het hebben over dit moment. Ik verwacht dat zo op een mooie manier ervaringen met elkaar gedeeld kan worden en er mooie gesprekken ontstaan. Nu de kinderen weer naar school kunnen, was het moment om ook hier capsules onder de grond te plaatsen."

Bewoners van het woonzorgcentrum deden graag mee

Marijke Pennekamp, activiteitenbegeleider in De Vijverhof, vertelt: "We werken al jaren veel samen met de basisschoolleerlingen. Normaal komen ze langs met Koningsdag, Kerst, Sinterklaas of bakken ze koekjes. Bewoners vinden dat heerlijk. Afgelopen jaar ging dit natuurlijk allemaal niet door. We missen de kinderen enorm.

Dit project bracht ons weer even bij elkaar. We bakten koekjes, verzamelden foto's en vulden zo de blikken. Hoe ervaren ouderen deze corona-crisis? Het zorgde voor gesprekstof in de gangen en huiskamers. We spraken hier ook over de kinderen. Hoe ervaren zij dit? Ik vind het erg mooi en waardevol dat De Wegwijzer dit initiatief heeft genomen. De kinderen laten zo merken dat ze aan onze bewoners denken."

De burgemeester sloot het luik

Ook burgemeester Bort Koelewijn kwam langs om te helpen: “Ik vind het heel bijzonder dat in deze bijzondere tijd van corona, waarin alles anders is dan normaal – zeker voor schoolkinderen én voor ouderen – de eigen persoonlijke ervaringen bij elkaar zijn gebracht en bewaard voor de toekomst. Ik hoop dat als de tijdscapsule later wordt teruggevonden, we zeggen: 'Gelukkig is die tijd voorbij.' Maar het zou ook zomaar zo kunnen zijn dat de problemen van toen dan meevallen ten opzichte van die van vandaag.”

Herjonna Toepoel onderschrijft die onzekerheid. Ze verwacht de kruipruimte over een of twee jaar weer te openen. Dan halen ze de tijdscapsules weer uit de grond. Het levert ongetwijfeld hernieuwde gespreksstof op. Hoe hebben kinderen deze periode ervaren? En de ouderen? Wat kunnen we leren van dit moment? Ze zegt: "Ik weet ook niet hoe het dan zal zijn. Is corona dan voorbij? Leven we weer het oude leven, of zijn er nog beperkingen? Ik heb geen flauw idee. Wat we zeker weten, is dat zowel jong als oud hier mee te maken heeft. Daar willen we met elkaar leren. Aandacht voor de wereld om je heen. Dat willen we de kinderen graag leren in ons Montessori onderwijs"
?: FOTO TENNEKES, meer prachtige foto's op Brugnieuws.nl

Deel deze pagina