Geplaatst op 02 februari 2021

Eerste cliënten van IJsselheem gevaccineerd tegen corona

Op dinsdag 2 februari is IJsselheem gestart met de vaccinatie van haar eerste cliënten tegen het coronavirus.

In drie dagen tijd worden 472 cliënten van IJsselheem in de regio's Zwolle, Kampen en Zwartwaterland gevaccineerd. Het gaat hierbij om cliënten waarvan de specialist ouderengeneeskunde van IJsselheem de hoofdbehandelaar is. De praktijkverpleegkundigen startten vanmorgen om half negen met prikken. De vaccinatie vindt plaats op de locatie waar de cliënt woonachtig is. Om 10.59 uur krijgt de heer Hanekamp (de man op de foto, 60 jaren jong) zijn prik in Myosotis. Dan zijn hier al 89 cliënten gevaccineerd.

Meerdere bewoners en zorgpersoneel wachten aan een tafel. De praktijkverpleegkundigen zetten de vaccinaties, verzorgenden letten op de cliënten en drukken de prikplek dicht met een doekje. Er wordt gelachen, door zowel zorgpersoneel als cliënten. “Is het al gebeurd?” vraagt een bewoonster op het moment dat de praktijkverpleegkundige de naald uit haar arm haalt. “Het valt eigenlijk best mee,” zegt een ander. De sfeer is goed, fijn, ontspannen. Iedereen is blij dat de vaccinatie is gestart. 

Vaccinatie voor cliënten met eigen huisarts

Naast de bovengenoemde cliënten zijn er 300 cliënten bij IJsselheem waarvan de huisarts de hoofdbehandelaar is. IJsselheem is blij dat het RIVM heeft aangegeven dat zorgorganisaties nu ook een rol hebben in het vaccineren van deze cliënten op locatie. IJsselheem heeft zich hier de afgelopen tijd ook sterk voor gemaakt. In de regio wordt nu afgestemd wie de toestemming organiseert zodat er daarna vaccins besteld en na levering, op locatie gezet kunnen worden.

Reactie Karin Leferink, Raad van Bestuur

“We hebben lang uitgekeken naar dit moment! We zijn erg blij dat we de eerste cliënten nu kunnen vaccineren. En de vaccinatiebereidheid onder verpleeghuisbewoners is met 90% gerust hoog te noemen. Maar we zijn natuurlijk pas tevreden als alle cliënten van IJsselheem de mogelijkheid hebben gehad tot vaccineren. We maken daarom regionaal afspraken met huisartsen over het bespoedigen van het proces voor deze clientgroep. Met de vaccinatie van cliënten en medewerkers leggen we een belangrijke eerste beschermingsring tegen het coronavirus. Daarnaast zetten we bij IJsselheem maximaal in op preventie. Alle maatregelen zijn erop gericht om het virus buiten de deur te houden. Dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.”

Deel deze pagina